Inspiratie voor het kerstdessert: zoute karamel-appelcheesecake
Appels, peren, bramen en pruimen zijn nu op hun best. Lekker om zo te eten, deze herfsttoppers, maar nóg lekkerder in gebak. Deze superlekkere zoute karamel-appelcheesecake voor 10 - 12 personen is luchtig en fris. Bak hem eens in een slof-vorm voor een nét even andere taart.
Benodigdheden zoute karamel-appelcheesecake:
Voor de bodem:
- 200 g gemberkoekjes
- 50 g hazelnoten, grof gehakt
- 100 g boter + extra om in te vetten
Voor de vulling:
- 5 zoetzure appels, bijv. Elstar
- 600 g roomkaas naturel
- 100 ml slagroom
- 150 g suiker
- 50 g bloem
- 3 eieren
- 600 g roomkaas naturel
- Een paar druppels vanille-extract
Voor de zoute karamel:
- 115 g boter
- 125 g lichtbruine basterdsuiker
- 1 blikje gecondenseerde melk
- ¼ tl zoutvlokken (of meer/minder naar smaak)
Extra nodig: Een slof-springvorm van ± 30 cm*, keukenmachine
Bereidingswijze:
- Vet de vorm in en bekleed hem met bakpapier.
- Maal voor de bodem de koekjes fijn in de keukenmachine, doe de kruimels in een kom en schep de noten erdoor.
- Smelt de boter en roer door het kruimelmengsel.
- Verdeel over de bodem van de vorm en druk aan met de bolle kant van een lepel. Zet de vorm in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 180 °C.
- Schil voor de vulling drie van de appels, verwijder de klokhuizen en snijd de appels in blokjes.
- Mix de appel samen met de slagroom, suiker, bloem, eieren en het vanille-extract door de roomkaas en schep het mengsel op de taartbodem.
- Bak de cheesecake ± 40 min. in het midden van de oven. De vulling moet nog een beetje wiebelen als je de oven uitzet. Laat de taart in de oven afkoelen. Verwijder de vorm.
- Smelt intussen voor de zoute karamel al roerend de boter en de suiker in een steelpan met dikke bodem.
- Voeg de gecondenseerde melk toe en breng op lage pit aan de kook. Kook op laag vuur al borrelend en constant roerend 10-15 min. of tot het mengsel dikker wordt, van kleur verandert en wegtrekt van de zijkanten van de pan.
- Een druppel van de karamel in een bakje ijswater zal tot een zacht balletje stollen.
- Een keukenthermometer zal ± 115 °C aangeven. Roer de zoutvlokken erdoor. Laat 5 min. afkoelen en lepel dan een laagje karamel over de taart.
- Snijd de rest van de appels in parten, verwijder de klokhuizen en snijd de partjes in dunne plakjes.
- Leg ze in twee rijen dakpansgewijs op de taart.
- Lepel de rest van de saus erover en laat verder afkoelen.
Bereidingstijd: ± 30 min. + ± 40 min. oventijd + afkoelen
*Slof-springvormen zijn te koop bij (online)kook- en bakwinkels.
Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.
Recept | Beanca de Goede
Beeld | Getty Images
Dit verhaal verscheen eerder in Margriet 39-2020. Deze editie nabestellen kan via magazine.nl.