Hoeveel ruimte neem jij in beslag? Dit is jouw voedselafdruk
Als iedereen op de wereld zo veel zou eten als wij in Nederland, zouden er bijna twee aardbollen nodig zijn om voor iedereen voldoende voedsel te verbouwen. Benieuwd naar hoeveel ruimte je ongeveer inneemt met alles wat je eet en drinkt? Met de vernieuwde Voedselafdruk-tool van het Voedingscentrum ontdek je hoe groot je voedsel- en waterafdruk is en krijg je tips om deze te verlagen.
Misschien heb je weleens gehoord van de ecologische voetafdruk. Deze geeft weer hoeveel ruimte we, berekend naar levensstijl, op aarde per persoon nodig hebben. En je voelt 'm al aankomen: de gemiddelde Nederlander neemt zorgwekkend meer hectares in beslag dan er per wereldbewoner beschikbaar zijn.
Vooral voedsel neemt veel ruimte in beslag
Vooral voor alles wat we elke dag eten en drinken, onze zogeheten voedselafdruk, hebben we veel ruimte nodig - denk aan landbouwgrond, maar ook aan bossen om de CO2-uitstoot van onder andere methaan afkomstig van koeien op te vangen. Zelfs met ons woon-werkverkeer en vliegtripjes naar de Spaanse zon produceren we minder CO2 dan met onze dagelijkse voedselbehoefte.
De gemiddelde Nederlander heeft zo'n 1,6 hectare nodig voor de productie van voedsel, terwijl hiervoor per wereldbewoner niet meer dan 0,9 hectare beschikbaar is.
Minder rood vlees eten helpt een boel
Het goede nieuws is: door zorgvuldiger om te gaan met eten en drinken valt er ook de grootste winst te behalen. En daarvoor hoef je echt niet drastisch je levensstijl te veranderen. Door bijvoorbeeld iets minder rood vlees te eten - wat sowieso gezonder is - en minder voedsel te verspillen kun je je voedselafdruk al met twintig procent verlagen! Door zuiniger met voedsel om te springen kunnen we nog honderden euro's per jaar besparen ook.
Bereken je voedselafdruk
Wil je weten wat je voedselafdruk is? Het Voedingscentrum heeft zijn 'voedselafdrukcalculator' vernieuwd. Na vijftien meerkeuzevragen weet je hoeveel hectares je ongeveer in beslag neemt en krijg je persoonlijke tips om je impact op het milieu te verlagen. Bereken je voedselafdruk>
Tips om duurzamer te eten
- Vervang vleeswaren of kaas op brood door geroosterde groente, groentespreads, hummus of ander plantaardig broodbeleg.
- Kies een vaste vleesvrije dag en maak bijvoorbeeld een gerecht met peulvruchten, zoals bonen, linzen of kikkererwten. Van peulvruchten kun je zelfs sneller afvallen.
- Kies voor groentes uit de volle grond, die het hele jaar een lage milieudruk hebben. Denk aan broccoli, rode kool, prei, rode biet, ui, wortelen, witlof en bleekselderij.
- Wissel groentes van buiten Europa in voor groenten uit de buurt. Dit mag ook groente uit de diepvries, blik of pot zijn.
- Drink minder vruchtensappen, frisdranken en alcohol. Koop maximaal één pak of fles en doe daar de hele week mee. Neem vooral kraanwater, thee of koffie.
- Gebruik een maatbeker of weegschaal om de juiste porties pasta, rijst en couscous af te meten. Zo kook je nooit meer te veel.
- Verspil minder voedsel. Gooi zuivel(vervanger) niet direct weg na het verstrijken van de THT-datum. Kijk, ruik en proef om de kwaliteit te beoordelen.