Hoe je eieren het beste kunt bewaren? Zó doe je dat
Eieren zijn niet alleen lekker, maar ook nog eens bijzonder voedzaam en gezond. En je kunt er zo ontzettend veel mee. Van een gebakken ei of roerei tot pannenkoeken, wentelteefjes en poffertjes. Er is zelfs een Internationale Dag van het Ei in het leven geroepen voor dit ronde lekkernij. Maar hoe kun je nou je eieren het beste bewaren, zodat ze het langs houdbaar blijven? Wij leggen het uit.
Bacteriën door temperatuurschommeling
Er bestaat nogal wat onduidelijkheid over het bewaren van eieren. Volgens de een moet je eieren op kamertemperatuur bewaren en volgens de ander moet je de eieren in de koelkast bewaren. Maar is dat dan in het doosje of daarbuiten? In de winkel liggen eieren natuurlijk ook buiten de koeling, dus je zou denken dat dat thuis ook moet, maar die logica gaat hier niet op. De eierschaal beschermt de inhoud van het ei tegen invloeden van buitenaf, zoals vocht, bacteriën en ander vuil. Maar zodra het ei vochtig wordt kunnen de schadelijke bacteriën sneller groeien. Wanneer je eieren in de winkel al in de koeling bewaart en je ze daarna mee naar buiten neemt, ontstaat er door de temperatuurschommeling condens en worden de eieren vochtig. Hierdoor ontstaan er bacteriën. Door de eieren in de supermarkt al buiten de koeling te bewaren, is er minder kans op hevige temperatuurschommelingen en dus condensvorming.
Lees ook: Dit zijn de meest gehoorde fabeltjes over eieren
Zo bewaar je eieren
Bewaar ze in de koelkast
Eieren blijven het langst vers wanneer je ze in de koelkast bewaart, het liefst op een constante temperatuur van vier graden celsius. De koude temperatuur remt namelijk de groei van bacteriën en zo krijgen ziekmakers zoals salmonella minder kans om zich te ontwikkelen. Bij ongeveer 30 procent van de besmettingen zijn eieren de boosdoeners en de mogelijke bron van besmetting. Een ei dat besmet is met de bacterie kan alleen problemen veroorzaken als het niet wordt verhit, dus gekookt of gebakken.
In het doosje
Sommige mensen halen eieren direct uit het doosje en leggen ze in het daarvoor bestemde opvangbakje in de koelkast. Het allerbeste is om de eieren in het kartonnen doosje te bewaren in de koelkast, zodat ze niet uitdrogen. Ook zijn de eierschalen natuurlijk erg poreus en ze kunnen daarom gemakkelijk geuren van ander voedsel uit je koelkast opnemen. Het doosje vormt hier een extra barrière tegen, zodat dat niet gebeurt.
Lees ook: Pesto-eieren is de nieuwste ontbijttrend (en zó maak je het)
Ontbijttip met ei
Nu het duidelijk is hoe je het beste eieren kunnen bewaren, hebben we meteen een ontbijttip. Sinds kort is er een gerecht met ei dat enorm populair is, namelijk pesto-eieren. Dit ontbijtgerecht zou niet alleen hartstikke lekker zijn, maar bevat ook nog eens veel proteïnen en gezonde vetten. Hier vind je het recept.
Bron | RTL Nieuws
Beeld | Getty Images