Margriet logo
null Beeld

Hoe gezond zijn raapstelen?

Je vindt ze tegenwoordig bijna niet meer in de keuken: raapstelen. Jammer, want deze bladgroenten zijn ontzettend gezond. Haal de groene blaadjes van de meiknol snel in huis; als de zomer begint, is het seizoen alweer voorbij.

Veel vitamines

Alleen al vanwege de vitamines zouden raapstelen een imagoboost verdienen. Deze vergeten groente is namelijk rijk aan vitamine B en C.

Goede ijzeropname

Ook worden we groot en sterk van deze bladeren. Naast de nodige vitamines bevatten raapstelen net als spinazie veel ijzer. Dankzij de vitamine C in raapstelen wordt het ijzer beter opgenomen. Heb jij een ijzertekort? Maak dan een grote salade met raapstelen of ga voor een raapstelenstamppot.

Nitraatrijke groenten

Raapstelen behoren tot de groep nitraatrijke groenten. Nitraat zit met name in bladgroente, zoals spinazie, sla, rode bietjes, andijvie en bleekselderij. Nitraat is ongevaarlijk, maar in het lichaam kan het worden omgezet in nitriet en vervolgens in schadelijke nitrosamines.

Nitraat kan geen kwaad

Uit eerdere onderzoeken was nog gebleken dat het mogelijk was om te veel nitraat binnen te krijgen door het veelvuldig eten van nitraatrijke groente. Tot voor kort kon je daarom volgens het Voedingscentrum maar beter niet te vaak nitraatrijke groenten eten, en al helemaal niet in combinatie met vis. Onlangs zijn die adviezen aangepast: alle beperkingen voor het eten van nitraatrijke groente als spinazie of sla zijn opgeheven. Uit nieuwe analysegegevens blijkt dat het eten van nitraatrijke groente praktisch geen risico vormt voor de gezondheid. Ook in combinatie met vis kan de groente geen kwaad. Het advies om nitraatrijke groente niet opnieuw op te warmen was al eerder komen te vervallen.

Meer over nitraat, nitriet en nitrosamines lees je op de website van het Voedingscentrum.

Eet jij weleens raapstelen?

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden