null Beeld

Hoe gezond is pure chocolade?

Pure chocolade gezond? Hier is je antwoord!

Een stukje pure chocolade is goed voor je bloedsomloop. Tenminste, die claim mag op specifieke chocoladeproducten met een hoog flavenolengehalte staan van de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid. Goed nieuws?

Nou, dat valt tegen. Want deze claim gaat maar om een heel klein stukje per dag, zo’n 10 gram. En stiekem zitten er in chocolade naast deze gunstige stoffen ook nog minder gezonde bestandsdelen. Verzadigd vet bijvoorbeeld. Dit ‘slechte’ vet vergroot de kans op hart- en vaatziekten juist, dus ben je eigenlijk weer terug bij af. In pure chocolade is de verhouding tussen flavonoïden en verzadigd vet iets beter, maar ook dit valt nog steeds onder de noemer ‘snoep’.

Flavonoïden

De stoffen die waarschijnlijk zorgen voor het gezonde effect in chocolade zijn polyfenolen, in dit geval de flavonoïden. Flavonoïden zijn bioactieve stoffen die in allerlei plantaardige voedingsmiddelen voorkomen, zoals groente, fruit en cacao. Er zijn aanwijzingen dat deze stoffen een gunstig effect hebben op de bloedvaten, maar een definitief bewijs hiervoor ontbreekt nog.

En helaas, er zitten ook nogal wat calorieën in chocolade. Wil je dus zeker weten dat je gezond eet, ga dan niet méér chocolade eten dan je al deed, maar vertrouw op de oude vertrouwde Schijf van Vijf met lekker veel groente en fruit.

Bron: Voedingscentrum

Chantal van der Leest

Redactie Margriet
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden