null Beeld

Hoe gezond is kokosvet? Dit zegt de hoogleraar voedingsleer

De laatste tijd horen we vaak dat kokosvet of -olie zo gezond is. Het zou het risico op hart- en vaatziekten verlagen en je zou er zelfs makkelijker van op gewicht kunnen blijven. Maar volgens Martijn Katan, hoogleraar voedingsleer aan de Vrije Universiteit van Amsterdam, kunnen we beter gewoon in de olijfolie bakken.

Kokosvet is verzadigd vet, legt Katan uit in zijn nieuwe boek Voedingsmythes. En daarvan weten we dat het het cholesterolgehalte in het bloed verhoogt. Kokosvet verhoogt zowel het slechte ldl-cholesterol in het bloed als het goede hdl-cholesterol. Hoe dat samen uitpakt voor hart en bloedvaten is niet helemaal duidelijk. Maar, zo stelt Katan, de bewijzen zijn wel steeds sterker dat ldl-cholesterol hartinfarcten veroorzaakt, terwijl over de gunstige effecten van hdl steeds meer twijfel rijst.

Aderverkalking

Konijnen en hamsters schijnen zelfs forse aderverkalking van kokosvet te krijgen. Dat zijn natuurlijk geen mensen, relativeert de hoogleraar, 'maar waarom zou je een vet eten dat vermoedelijk de kans op een hartinfarct vergroot.'

Net zo dikmakend als andere vetten

Dat je minder snel dik van kokosvet zou worden dan van andere vetten, is volgens Katan ook een mythe. 'Van te veel eten word je dik en van kokosvet word je net zo dik als van andere vetten of van koolhydraten.'

'Waarom zou je een vet eten dat vermoedelijk de kans op een hartinfarct vergroot?'

'Kokosvet net zo lucratief als drugs'

Toch denkt de hoogleraar Voedingsleer wel te weten waarom kokosvet zo populair is. Kokosvet kost volgens hem bij inkoop in bulk namelijk slechts 1 euro per liter, terwijl het wordt verkocht voor 20 euro per liter. 'Dat soort winsten vind je verder alleen in de voedingssupplementen- en de drugshandel,' aldus Katan. 'Niet zo vreemd dat handige zakenjongens hier en in het Verre Oosten wonderverhalen over kokosvet de wereld in sturen. Die moet je niet geloven.'

Als je kokosvet lekker vindt, kun je het volgens de voedingswetenschapper gerust gebruiken, maar andere vetten – of eigenlijk oliën – zijn gezonder.

Kokosolie is hetzelfde als kokosvet. Het stolt alleen bij 24 graden, dus is het bij ons vast, in tegenstelling tot in de tropen.

Meer voedingsmythes

Ontdek je in Voedingsmythes van Martijn Katan. Het boek is voor € 19,95 te koop bij o.a. bol.com.

Redactie Margriet
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden