null Beeld

Hoe gezond is honing?

Honing werkt antibacterieel en bevat supergezonde enzymen. Maar je kunt honing beter sméren dan eten, zegt de bioloog. 

'Honing is gezond!' Googel op het internet en de supergezonde eigenschappen van honing vliegen je om de oren. Vooral voor de huid schijnt het wonderen te kunnen verrichten. Cleopatra smeerde het op haar gezicht om rimpels te voorkomen. En tijdens de Eerste Wereldoorlog werd honing gebruikt bij de genezing van wonden.

Honing op je huid

Tineke Creemers, bioloog en oud-onderzoeker aan de Wageningen Universiteit, weet waarom. Sinds tien jaar is ze directeur van een expertisecentrum dat medicinale honing ontwikkelt voor allerlei huidproblemen, zoals jeuk, eczeem en wondjes. De enzymen in deze honing toveren de suiker in de honing om tot een bacteriedodend goedje waarbij zelfs antibiotica-resistente bacteriën het loodje leggen. Gevolg: wondjes genezen sneller én mooier!

Geen supermarkthoning

Verwacht echter geen wonderen van de honing uit de supermarkt. "Bij oppervlakkige wondjes kan het misschien helpen om er pure honing op te smeren," zegt Creemers. "Maar consumentenhoning, ook biologische, heeft over het algemeen een laag enzymgehalte. Je kunt aan de buitenkant ook niet zien hoeveel erin zit. Wij testen alle honing die we gebruiken uitgebreid op enzymgehalte en eventuele schadelijke stofjes, alleen dan weet je zeker dat het ook werkt."

In je lijf minder effect

En het éten van honing dan? Daarvan zijn wetenschappers minder overtuigd dat het gezond voor je is. "Er zijn wel aanwijzingen dat honing in vergelijking met suiker minder glucoseschommelingen in het bloed veroorzaakt," aldus de bioloog. "Maar het blijft suiker, dus je moet er niet te veel van eten." Het antibacteriële effect van honing zal volgens Creemers ook weinig uithalen in je lichaam. "Mijn overtuiging is dat de honing ergens minimaal een half uur tot een uur moet zitten, zodat de honingenzymen hun werk kunnen doen. In je keel is dat lastig, want je slikt de honing snel door. In je maag blijft het langer zitten, maar we hebben geen idee hoelang de honingenzymen daar kunnen overleven."

Maar wél verzachtend voor de keel

Toch kan honing wel degelijk heilzaam werken bij een pijnlijke keel. Zo zijn er volgens Creemers 'sterke aanwijzingen' dat de antioxidanten in honing de keel verzachten. "Ik doe het zelf soms ook in de thee, met name als ik keelpijn heb of me een beetje slap voel. Of in een griepdrankje met citroen en paracetamol. Het verzacht en het is gewoon lekker."

Al schijn je bij hoest weer beter op een stukje pure chocolade te kunnen zuigen. Ook lekker.

Meer honingtips

Honing in de thee? Eerst laten afkoelen!

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden