Margriet logo
null Beeld

Hoe gezond is automatenkoffie?

Volgens gezondheidsorganisaties kun je het voor een goede gezondheid beter wél dan niet drinken: koffie. Vier koppen per dag zouden zelfs goed zijn voor je hart. Maar dat geldt niet per se voor de automatenkoffie op je werk en voor die lekkere cappuccino in je favoriete koffietentje.

Volgens de nieuwste Amerikaanse voedingsrichtlijnen doen we er goed aan om elke dag drie tot vijf koppen van het zwarte wonderelixer te drinken. Zo is er volgens de Amerikanen inmiddels 'consistent bewijs' dat het de kans op hart- en vaatziektes en vooral diabetes type 2 verkleint. Wie regelmatig een bakje koffie drinkt, zou mogelijk zelfs iets beter beschermd zijn tegen sommige vormen van kanker. Ook de Gezondheidsraad stelt dat het drinken van vier koppen zwarte en ongezoete koffie per dag eerder gezond dan ongezond is. Veel meer wordt niet aanbevolen, vanwege de caffeïne die erin zit.

Filterkoffie is het gezondst

Wel geldt het advies om vooral filterkoffie te drinken. Hoe beter de koffie is gefilterd, hoe minder cafestol er namelijk in zit. Cafestol verhoogt het slechte LDL-cholesterol, wat de kans op een hartaanval of beroerte juist weer vergroot. Van espresso en koffie van cups kun je daarom beter niet meer dan twee tot drie koppen per dag drinken. Cafetièrekoffie kun je beter beperken tot één bakje per dag, kookkoffie wordt zelfs helemaal afgeraden. Koffie van koffiepads en oploskoffie vallen onder gefilterde koffie.

En automatenkoffie dan?

Maar hoe zit het dan met de automatenkoffie op je werk en die lekkere cappuccino uit de espressobar? Dit hangt af van het soort koffie én het soort filter dat wordt gebruikt. Als jij op je werk een luxe koffiezetapparaat hebt staan dat de bonen vers maalt én met een metalen of nylon filter werkt (wat vaak het geval is), dan drijven hier waarschijnlijk iets meer cholesterolverhogende stofjes in. Daarom kun je hier beter niet meer dan twee tot drie bakken koffie per dag van drinken, aldus het Voedingscentrum dat de adviezen van de Gezondheidsraad opvolgt. Ook koffie in de horeca wordt vaak met een metalen of nylon filter gezet.

Automatenkoffie op basis van vloeibaar koffieconcentraat of gevriesdroogd poeder - meestal niet het lekkerst - valt daarentegen onder gefilterde koffie. Als de machine met een papieren filter werkt, zit je ook goed.

Twijfel? 'Niet meer dan drie bakken per dag'

Als je wilt weten wat voor soort koffiezetapparaat het betreft, kun je dit het best navragen bij diegene die de koffieautomaat vult. 'Wanneer je er niet achter komt, kun je het best maximaal twee tot drie kopjes per dag hiervan drinken,' aldus het Voedingscentrum. Dit zijn alle koffieadviezen op een rij.

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden