Margriet logo
null Beeld

Hoe (en hoe lang) kun je champignons het beste bewaren?

Champignons zijn de populairste eetbare paddenstoelen in Nederland. En hoewel we ‘m onder de groentes scharen, blijft het een schimmel. Je kunt dus niet zoals bij een paprika die begint te schimmelen zien of een champignon nog goed is. Daarom leggen we je uit hoe lang, waar en op welke manier je champignons het beste kunt bewaren. 

Én hoe je ziet dat het echt tijd wordt om de champignons weg te gooien.

Champignons bewaren

Je kunt rauwe champignons het beste in de koelkast bewaren voor een langere levensduur. Laat ze het liefst in de originele verpakking. Heb je die al weggegooid? Stop ze dan in een plastic bakje of papieren zak. Zo gaan ze in de koelkast ongeveer drie dagen mee. Stop ze niet in een afgesloten plastic zak, daardoor verstikken ze namelijk. Bewaar je champignons niet naast fruit of citrus, daardoor kunnen ze sneller verouderen. Sterk ruikende groentes kun je ook beter vermijden, omdat champignons deze geuren snel overnemen. Let er bij het kopen van witte champignons op dat deze nog geen bruine plekjes bevatten en dat ze niet sterk ruiken.

Heb je de champignons al gekookt of geblancheerd? Dan kun je ze twee dagen in de koelkast bewaren of tot wel drie maanden in de vriezer.

Kleur van de champignon

Aan schimmel kun je dus niet zien of het tijd is om de champignons weg te gooien of nog even te bewaren. Je kunt dit wel herkennen aan verkleuring. Dit zie je wanneer een champignon van wit naar bruin gaat of hier vlekken op komen. Ze zullen in dat stadium ook steeds zachter aanvoelen. Dat betekent nog niet dat je ze weg moet gooien. Hoe bruiner of zachter, hoe sterker de smaak. Je kunt hier bijvoorbeeld nog een champignonsoep van maken. Als ze eenmaal zacht en bruin zijn is het minder lekker om ze nog gewoon als groente te gebruiken. Probeer in dat geval toch verse champignons te gebruiken.

Lees ook: Dit is het precieze verschil tussen de gewone en kastanjechampignon

De sporen

Hoe het er met de houdbaarheid van je champignons voor staat kun je ook zien aan de sporen. Die zitten tussen de steel en de hoed van de champignon. Heb je een verse champignon te pakken? Dan zullen die sporen afbreken als je er met je vinger langs gaat. Wanneer een champignon al wat langer ligt beginnen die sporen zacht te worden, waardoor ze niet meer zo snel afbreken.

Champignons weggooien

Wanneer je een bakje champignons wel erg lang hebt laten liggen, dan zul je ze vaak in een verschrompelde staat aantreffen. Wanneer je met je hand over de bovenkant van de champignons strijkt, komt er vaak al een deel los. In dat geval is het tijd om ze weg te gooien, al hoef je hier niet per se ziek van te worden als je er toch een keer eentje op eet.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Voedingscentrum, MaxVandaag, Verse Oogst, AD

Beeld | iStock

Maryse de Bruijne

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden