null Beeld

Hetty ‘eet’ alleen maar maaltijdshakes: ‘Ik voel me gezonder dan ooit’

Drie maaltijden per dag en een paar tussendoortjes, dat is wat de meeste mensen gewend zijn. Maar dat geld niet voor iedereen: Hetty (66) eet op wat groenten na alleen maar maaltijdshakes. "Bedenken wat ik moet koken levert me te veel stress op."

“Na jarenlang struggelen met eten en overgewicht kreeg ik op mijn 62ste de diagnose autisme. Omdat ik nu de werking van mijn brein begreep, was het mogelijk om ook te kijken naar mijn eetgewoonten."

Zwartgeblakerd eten

"Ondanks het feit dat ik ben opgeleid als verpleegkundig specialist is het voor mij heel moeilijk om om te gaan met voeding en met alles wat ermee te maken heeft. ­Bedenken wat ik moet koken, boodschappen doen, koken, afwassen… ­Allemaal dingen die me veel stress ­opleverden. Als ik in de supermarkt één ingrediënt niet kon krijgen, wist ik meteen niet meer hoe ik iets moest klaarmaken. En als ik kookte, brandde de helft aan en lag er zwartgeblakerd eten op mijn bord."

Lees ook:

Dit wil je weten over het bloeddrukverlagende DASH dieet

Geen eetstoornis

"Uiteindelijk ben ik in 2018 met een voedingscoach gaan kijken wat een acceptabele manier van omgaan met voeding voor mij is. Sindsdien eet ik alleen nog maar maaltijdvervangende shakes en rauwkost. Heel soms maak ik soep in een elektrische soeppan. Als ik uit eten ga, eet ik gewoon normaal, ik heb geen eetstoornis. Ik bestel bijna altijd hetzelfde, dus dat geeft ook geen stress. Sinds ik ben begonnen met de shakes, ben ik veertig kilo afgevallen. Ik zou er graag nog vijf kilo af willen, maar dat gaat moeilijk. Normaal weeg ik 75 gram poeder af voor de shakes, nu doe ik 50 gram. Het valt mee hoe weinig calorieën ik binnenkrijg; dat lag tussen de 1.200 en 1.500 per dag. Nu probeer ik onder de 1.000 te blijven. Maar ik voel me nog steeds gezonder dan ooit."

Het verveelt niet

"De opmerkingen die ik het meest krijg van mensen is: ‘Hoe houd je dat vol?’ en ‘Gaat dat niet vervelen?’ Nee, het gaat absoluut niet vervelen, dat is ­misschien een voordeel van autistisch zijn. Ik neem het liefst een shake met cappuccino-smaak. Als ze die niet hebben, moet ik switchen naar aardbei. Daar baal ik dan al vreselijk van, haha.”

Tekst | Suus Ruis

Fotografie | Esther Gebuis

Dit artikel verscheen eerder in Margriet 40. Dit nummer nabestellen kan via lossebladen.nl

Lisa Manche

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden