null Beeld

Het zit de mannen niet mee tegenwoordig

Pier was zaterdag jarig. Mijn moeder stuurde hem een boek: Het zit de mannen niet mee tegenwoordig. De titel alleen al maakt nieuwsgierig.

Het is geschreven door Philippe Remarque. Niet dat die naam me iets zei, maar toen mijn moeder ons wist te vertellen dat dat de man van Sylvia Witteman is, begon ik het nog interessanter te vinden. Want, voor wie het niet weet, Sylvia Witteman is bekend van haar leuke stukjes in Volkskrant Magazine. Ze is columniste. En wat wil het toeval? Zij woonde ook jarenlang in de buurt waar ik woon: Duinoord.

Maar wat schetst nog meer onze verbazing? Het jongetje op de foto lijkt als twee druppels water op Jippe!

‘Dat is een baby,’ zei Bo toen ze het boek zag. En vervolgde: ‘Dat is Jippe!’

En inderdaad. Hij is het niet, maar wat lijkt hij erop zeg! Op de foto zie je het nog niet zo goed, maar ik ben elke keer als ik het boek zie weer een beetje in de war. Wat doet óns jongetje op die vreemde schouder?

(En, nog een gelijkenis: kleren onderspugen doen ze zo te zien ook allebei.)

Lotgevallen van een gezinshoofd luidt de ondertitel.

Gezinshoofd. Wat een afschuwelijk woord. Ouderwets. Achterhaald. Want wat maakt iemand eigenlijk tot gezinshoofd? Degene die voor het grootste deel van het inkomen zorgt? Of zou het degene moeten zijn die het meeste voor het gezin zorgt? Nee, doe dan maar de ‘hedendaagse gezinsvader’ zoals op de achterflap staat. Hoewel, gezinsvader? Da's ook een beetje dubbelop. Maar ja, je hebt ook vaders die geen gezinsvader zijn.

Nou ja, los daarvan: ik ben wel erg benieuwd in welk opzicht het de mannen dan niet mee zit tegenwoordig. Welke dilemma’s ze ervaren. Misschien kan ik er wat van leren.

O, maar wacht even, dat zou ik bijna vergeten: het boek is niet voor mij. Het is voor Pier.

Hmmm, stiekem heb ik ook héél veel zin om het te lezen.

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden