null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Het is weer mandarijnentijd: met déze tips haal je de lekkerste in huis

Mandarijnen kun je het hele jaar door kopen, maar in deze periode koop je de állerlekkerste. Waar moet je op letten als je een netje vol sappige vruchten wilt, en de droge liever links laat liggen?

We leggen je uit hoe je de lekkerste mandarijnen kunt herkennen.

De lekkerste mandarijnen

Mandarijnen zijn hartstikke gezond. Niet alleen zitten ze boordevol vitamine C, ze zijn ook goed voor je huid en bloeddruk en er zitten veel vezels in. In Nederland is de oranje vrucht hartstikke populair, want we aten vorig jaar zo'n 5,5 kilo mandarijnen per persoon. We vinden 'm niet alleen lekker, hij is ook makkelijk te pellen en uit de hand te eten.

Vers

Hoe verser een mandarijn is, hoe lekkerder. Daarom is het goed te weten dat ze in deze periode - van eind oktober tot half januari - geplukt worden in bijvoorbeeld Spanje. Mandarijnen die daar vandaan komen zijn dus lekker vers. Maar je zult gemerkt hebben dat je ze het hele jaar door in de supermarkt kunt vinden. Dat komt omdat in bijvoorbeeld de zomer de vrucht uit Zuid-Amerika en Zuid-Afrika geïmporteerd wordt.

Lees ook: 4x waarom je vaker mandarijnen zou moeten eten

Waslaag

Ook is de manier van verbouwen belangrijk voor de smaak. Een goede mandarijn is niet bespoten met gif en wordt pas geoogst als deze rijp is. Maar 'gewone' (niet biologische) supermarktmandarijnen worden in één keer geoogst, ongeacht of ze allemaal rijp zijn. Daarna krijgen ze een waslaag om langer houdbaar te blijven - tot wel een maand. Vervolgens blijven ze in een koelcel liggen tot de prijs goed is, om te zorgen dat het een rendabel product is. Wat je dan kunt krijgen, is een netje met mandarijnen die niet allemaal even lekker zijn. Sommige zijn namelijk ouder en daardoor droger.

Droge mandarijn herkennen

Mandarijnen die direct van de teler komen of biologische vruchten van de groenteboer of supermarkt hebben geen waslaag. Dat is vaak te lezen op het etiket, maar zo niet, dan kun je er ook even aan ruiken. De lekkere geur van de vrucht moet namelijk al van buiten te ruiken zijn. Als dat niet zo is, dan zit er waarschijnlijk een waslaag op.

Lees ook: Witte sliertjes op een mandarijn: opeten of niet?

Ook een handige manier om droge mandarijnen te herkennen, is er even in te knijpen. Als je voelt dat er lucht tussen de vrucht en de schil zit, is deze waarschijnlijk al uitgedroogd.

Bron | AD

Beeld | Getty Images

Kirsten ZijderveldGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden