Het gesprek van de week: wat zit er eigenlijk in een 3D-geprinte biefstuk? Beeld ANP /  ANP
Beeld ANP / ANP

Het gesprek van de week: dít zit eigenlijk in een 3D-geprinte biefstuk

Het befaamde biefstukrestaurant Loetje kwam met groot nieuws: de restaurantketen voegt een vegetarische biefstuk aan de menukaart toe. Waar de variant vandaan komt? Uit de 3D-printer.

En dat zorgt ervoor dat veel mensen zich afvragen: wat zit er eigenlijk in zo’n 3D-geprinte biefstuk?

Loetje brengt vegetarische biefstuk op de markt

Het was afgelopen week hét onderwerp van gesprek: Loetje brengt een vegetarische versie van de biefstuk op de markt. Een 3D-geprinte versie, om precies te zijn. Hoewel veel Nederlanders blij zijn met dit alternatief voor vegetariërs, zit misschien niet iedereen er op te wachten. En dan zijn er ook nog twijfelaars, want een 3D-geprinte biefstuk, wat zitten daar eigenlijk voor ingrediënten in? Margriet ging op zoek naar antwoorden.

Vegetarisch of veganistisch?

Hoewel over een plantaardige biefstuk wordt gesproken, lijkt dit niet helemaal te kloppen. Het AD weet namelijk dat de biefstuk wordt geserveerd met jus, die onder andere gemaakt is van boter. Die boter bevat een kleine hoeveelheid zuivel, waardoor het gerecht niet volledig plantaardig en/of veganistisch is. Bestel je de biefstuk zónder jus, dan is-ie wel helemaal veganistisch -maar gaat waarschijnlijk een deel van de smaak verloren. De vegetarische biefstuk zelf is namelijk gemaakt van water, plantaardige eiwitten zoals tarwe, soja en aardappel, plantaardige oliën, gerstemout, kleurstoffen, gedroogde groenten en kersensap. De 3D-printer voegt vooral iets extra’s aan het uiterlijk toe: “Daardoor krijg je echt die vleesstructuur: een rosé binnenkant en een buitenkant die karamelliseert in de pan,’ aldus Erik Theeuwes, directeur Food & Beverage bij Loetje, tegen het AD.

Voor en tegen

Hoewel de reacties op social media lang niet allemaal even mals zijn, zijn veel culinair journalisten razend enthousiast. Volgens veel van hen smaakt de biefstuk precies naar vlees, en hebben ze zoiets nog nooit geproefd. Zowel de smaak als structuur doen niet onder voor een biefstuk van de koe, als we hen mogen geloven. Tijd om het zelf te proberen?

Bron | AD

Leonie CollombonANP / ANP
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden