null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Het geheim van de banketbakker: zo maak je de állerlekkerste tulband

Het is een pronkstuk bij je paasontbijt: een tulband is, mits lekker luchtig en toch niet te droog, een lust voor het oog en de smaakpapillen. Met deze tips kan-ie niet mislukken.

Tulband bakken: lekkere recepten en tips

Een tulband lijkt zo simpel om te maken, maar toch zijn er een paar valkuilen. Met deze tips kan je tulband niet mislukken. Online zijn er een meer dan genoeg heerlijke recepten te vinden, zoals deze amandeltulband van Heel Holland bakt, deze verschillende smakelijke recepten van Allerhande en deze mini-tulbandjes van CookLoveShare. Welke je ook wilt gaan maken: met deze tips zorg je ervoor dat-ie goed lukt, luchtig is en niet droog.

Met deze tips kan je tulband niet mislukken:

Tip 1: vet de tulband goed in

De makkelijkste manier om een tulbandvorm goed in te vetten, is met een bakspray. Die is gewoon in de supermarkt te koop. Zo weet je zeker dat je alle lastige plekjes bereikt. Daarna bestuif je de vorm met bloem en tik je op de kom om de bloem goed te verdelen.

Tip 2: het succes zit 'm in het snijden van de boter

Volgens de bekende patissier Cees Holtkamp is de dikte van de blokjes boter die je gebruikt heel belangrijk voor een mooi resultaat als je een Moskovische tulband bakt. Hij geeft in een video op 24kitchen deze tips: gebruik boter die goed koud is. Wentel het stukje boter dat je wilt gebruiken door de bloem, zodat snijden makkelijker gaat. Snijd daarna de boter in plakjes van 5 millimeter. Niet kleiner en niet groter, aldus de patissier, want anders krijg je een tulband die niet luchtig is. Snijd er vervolgens kleine dobbelsteentjes van die je ook weer omwikkelt met bloem, zodat de blokjes niet aan elkaar blijven pakken. Hier lees je zijn recept en kun je de video bekijken.

Tip 3: zo voorkom je inzakken

In hetzelfde recept dat hierboven wordt beschreven, gebruikt de patissier een beetje maizena zodat de tulband tijdens het bakken niet krimpt. Handig!

Tip 3: gaar of niet gaar, dat is de vraag

Het antwoord krijg je níet door er met een satéprikker in te steken. Patissier Jeroen Goossens geeft op de site van tv-programma Heel Holland Bakt een paar gouden tips hoe je de gaarheid wél goed test. In dit artikel legt hij je uit waarom je beter de gereedschapskist en de bestekla induikt.

Tip 4: gun 'm de tijd

Op de site van culinair redacteur Colette, de keukenvancolette.nl vinden we nog een handige tip. Namelijk: koude cake gaat aan de vorm plakken door het vet dat stolt bij het afkoelen. Maak daarom de warme cake voorzichtig los uit de vorm en laat hem daarna, in de vorm, rustig verder afkoelen.

Bron |Vrouwonline, keukenvancolette.nl, Allerhande, Heel Holland Bakt, rutgerbakt.nl, 24 kitchen, culy.

Foto | iStock

Lees ook:

Dit is de meest gemaakte bakfout

De allerlekkerste cheesecake ooit: zo maak je h'm

Hemels: deze chocolade/pindakaas-taart móét je een keer maken

De allerlekkerste eierkoeken maak je snel en simpel zelf

Origineel en lekker: bananabread-pancakes

Bekijk ook:

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op Margriet.nl/nieuwsbrief

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden