null Beeld

Help! Hebben we al die tijd te veel water gedronken?

Volgens osteopaat Thomas D'havé drinken we te vaak te veel water en zouden we alleen moeten drinken als we dorst hebben. Drinken we dus al jaren verkeerd?

Denk je dat je goed bezig bent door een flesje water op je bureau te hebben en regelmatig een slok te nemen? Als het aan osteopaat Thomas D'havé ligt, kunnen we daar beter mee ophouden. "Mijn stelling is, dat je uitsluitend moet drinken wanneer je dorst hebt en dan tot je helemaal verzadigd bent," vertelt de osteopaat in de krant AD. "Dat kan betekenen dat je soms drie liter drinkt, maar soms ook nauwelijks iets."

Hersenen in de war

Door in plaats daarvan de hele dag door te drinken, raken volgens hem niet alleen de natuurlijke vocht- en mineralenbalans, maar ook het deel van de hersenen dat de dorst reguleert, verstoord. "We klagen al over hoofdpijn als we een uurtje geen slok op hebben," aldus de osteopaat die ook niks zegt te begrijpen van het advies van gezondheidsinstanties om elke dag anderhalf tot twee liter water te drinken. Onze voorouders, die geen kraan bij de hand hadden, hadden immers ook geen officieel drinkadvies. "En die waren heus niet allemaal chronisch uitgedroogd."

Voedingscentrum: 'Juist goed om regelmatig te drinken'

Help! Zijn we dan al jaren bezig om onze hersenen en onze vocht- en mineralenbalans te verstoren? "Welnee," zegt Astrid Postma-Smeets, expert Voeding en Gezondheid van het Voedingscentrum. "Juíst als je steeds een beetje drinkt, is het voor je lichaam gemakkelijker om in balans te blijven. Je lichaam hoeft dan maar steeds een beetje water te verwerken en dat heeft maar een klein effect op je bloed."

Nieren kunnen tot 1 liter water per uur verwerken

Volgens de gezondheidsexpert zorgen bovendien onze nieren ervoor dat de mineralen- en vochtbalans in orde blijven. "En onze nieren kunnen ongeveer 0,7 tot 1 liter water per uur verwerken," legt Postma-Smeets uit. "Het wordt alleen gevaarlijk wanneer je in een korte tijd veel - liters in één uur - drinkt. Je darmen nemen het vocht wel op, maar je nieren kunnen niet snel genoeg urine produceren. Hierdoor komt er te veel water en te weinig zout in je lichaamscellen, waardoor bijvoorbeeld je hersenen opzwellen."

De gezondheidsexpert: 'Het wordt alleen gevaarlijk wanneer je liters in één uur drinkt'

Lampje benzinetank

De bewering dat, door regelmatig te drinken, het deel van de hersenen dat de dorst reguleert verstoord raakt, is volgens de expert van het Voedingscentrum ook niet waar. "Zolang je voldoende gehydrateerd bent, weten je hersenen dat het okay is en hoeven ze geen signaal af te geven. Vergelijk het met de benzinetank van je auto; het niveau wordt continu gemeten, maar er gaat pas een lampje branden als er te weinig benzine in zit. Het lampje raakt niet in de war van hoe vaak je tankt of hoeveel je per tankbeurt tankt."

Lichaam kan 'prima' tijdje zonder vocht

Volgens de gezondheidsexpert van het Voedingscentrum kan het dus ook geen kwaad om te drinken als je géén dorst hebt. Integendeel: zo voorkomen we dat ons lichaam wél vocht te kort komt. Maar zelfs dán lijkt er niet meteen reden tot zorg. "Ons lichaam blijft prima functioneren als er een tijdje geen water is," aldus D'havé die dit aan den lijve ondervond. Voor een studie van een Nederlandse psycho-neuro-immunoloog werden hij en andere deelnemers tien dagen lang blootgesteld aan hitte, honger en dorst. "Na afloop bleken onze bloedwaarden beter dan voor de proef. De natriumconcentratie was ondanks de extreme omstandigheden prima in evenwicht gebleven met de vochtdeeltjes."

Waarom moeten we elke dag 1,5 tot 2 liter water drinken?

De European Food Safety Authority (EFSA) heeft in 2010 het advies uitgebracht om 1,5 tot 2 liter vocht te drinken. Dit advies is gebaseerd op onderzoeken naar de hoeveelheid water die we per dag gemiddeld verliezen via urine, ontlasting, zweten en met ademen. Hierbij is ook rekening gehouden met de hoeveelheid vocht die we gemiddeld met eten binnenkrijgen. Iemand die veel groente en fruit eet, krijgt dus meer vocht binnen dan iemand die overwegend brood of pasta eet. Het drinkvocht hoeft trouwens niet alleen water te zijn; koffie, thee en zuivel tellen ook mee.

Redactie Margriet
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden