Heerlijk herfstdessert: appelcrumble met speculaasijs
Zin in wat lekkers, maar geen zin om lang in de keuken te staan? Deze heerlijke appelcrumble heb je zo gemaakt en er kan éigenlijk niets misgaan! Zeker met de herfst op komst, is dit een echte aanrader. Heerlijk als dessert, maar ook gewoon als tussendoortje in het weekend.
Lekker met speculaasijs, dat je maakt van kant-en-klaar vanille-ijs en fijngemalen speculaasjes, terwijl de crumble in de oven staat.
Dit heb je nodig:
Dit recept is voor 8 personen.
Voor de appelcrumble:
- 100 gram tarwebloem
- 100 gram havermout
- 80 gram kristalsuiker
- 1 tl gemalen kaneel
- ½ tl gemalen nootmuskaat
- ½ tl zout
- 40 gram walnoten, grof gehakt
- 60 gram amandelen, grof gehakt
- 100 gram ongezouten boter, in kleine blokjes
- 5 geschilde appels, klokhuis verwijderd, in grote blokjes
- sap van ½ citroen
voor het speculaasijs:
- 400 ml vanille-roomijs
- 6 speculaasjes, fijngemalen
extra benodigdheden: een ovenschaal van 30 x 20 centimeter, ingevet
Zo maak je de appelcrumble:
Bereidingstijd: ± 20 minuten, plus nog zo'n 25 minuten oventijd
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Meng voor de crumble in een grote mengkom de bloem met de havermout, de suiker, de specerijen, het zout en de noten.
- Voeg de boter toe en meng met je handen tot een grof kruimelig deeg.
- Verdeel de appelblokjes over de bodem van de ovenschaal en giet het citroensap erover.
- Verdeel de crumble over de appels en bak hem in het midden van de oven 20-25 minyten of tot hij goudbruin is.
- Schep intussen voor het speculaasijs het ijs in een kom en spatel het koekkruim erdoor. Zet het 15 min. terug in de diepvries om weer goed hard te worden. Serveer de nog warme crumble met bolletjes ijs.
Eet smakelijk!
Meer recepten met appel?
In Margiet 41 lees je nog veel meer recepten met appel. Omdat er áltijd wel wat te vieren is! Van klassieke appeltaart tot brioches met appel, pecannoten en zoute karamel: je leest het in de nieuwste Margriet. Nu in de winkel of te bestellen via lossebladen.nl.
Receptuur | Debby de Mangelaere/Les Filles Rouges
Fotografie | Tom Swalens