Margriet logo
null Beeld

Hallo pompoenseizoen: dit zijn de gezondheidsvoordelen van pompoen

De herfst is niet alleen het seizoen van de mooi gekleurde bladeren, koudere temperaturen en liters thee, maar ook het seizoen van de pompoen. En dat komt goed uit, want de oranje vrucht is naast hartstikke lekker ook nog eens ontzettend gezond.

Dit zijn de verrassende gezondheidsvoordelen van pompoen.

Veelzijdige vrucht

Met pompoen kun je alle kanten op. Met deze vrucht - want ja, het is geen groente maar fruit, want hij heeft zaadjes - kun je eindeloos variëren in zowel hartige als zoete gerechten. Pompoensoep is misschien wel het bekendste maaltje, maar je kunt er ook een cake of pannenkoeken mee maken. En zelfs door je havermout smaakt pompoenpuree verrassend goed. Ben je op zoek naar inspiratie? Dan kun je deze lijst met verrassende recepten raadplegen.

Caloriearm

Extra meevaller is dat de gezondheidsvoordelen van pompoen eindeloos lijken. Zo bevat de oranje herfstvrucht weinig calorieën en veel vezels, waardoor je snel een voldaan gevoel krijgt. Die vele voedingsvezels bevorderen je spijsvertering en gaan constipatie tegen. En heb je een dip? Dan kun je beter pompoen dan een banaan eten, want er zit namelijk meer kalium in. En dat stofje staat erom bekend je veel energie te geven.

Vitaminen en mineralen

Naast de vele vezels, is deze vrucht een waar vitamine- en mineralenbommetje. Van nature is de oranje vriend een grote bron van antioxidanten en is 'ie rijk aan vitamine A, C en E, foliumzuur en ijzer. Al deze voedingstoffen helpen om je natuurlijke afweer te versterken, waardoor je de herfst- en wintermaanden gezond kunt trotseren en beter gewapend bent tegen virussen.

Mooie huid én scherp zicht

Bovendien is het ook voor je huid een goed idee om deze herfst geregeld een bordje pompoensoep naar binnen te lepelen. De aanwezige antioxidanten zijn namelijk niet alleen goed voor je immuunsysteem, maar ook voor je huid. Ook is de vrucht zeer rijk aan vitamine C, wat een belangrijke vitamine is om je huid gezond te houden. Tot slot: de provitamine A in pompoen kan door je lichaam zelf worden omgezet naar vitamine A. Die vitamine is goed voor je ogen en zou vooral kijken in het donker kunnen verbeteren. Je bril zul je na het eten van pompoensoep vast nog gewoon moeten blijven dragen, maar wellicht dat je verschil merkt. Baat het niet, dan schaadt het niet, toch?

Yeah, Margriet is genomineerd voor Website van het Jaar 2020!

Help jij ons winnen? Stem dan snel!

Bron | De Hippe Vegetariër

Beeld | iStock

Anne-Flore Muller

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden