PREMIUM

Groene curry met spinazie en grote garnalen

null Beeld Wout Hendrickx. Foodstyling & receptuur: Debby Mangelaere.
Beeld Wout Hendrickx. Foodstyling & receptuur: Debby Mangelaere.

Spinazie is een belangrijk ingrediënt in de Indiase keuken en dat komt waarschijnlijk doordat de Indiase specerijen het beste in hem naar boven halen. Deze milde groene curry met spinazie, bosui, grote garnalen en natuurlijk kokosmelk en currypasta is daar een goed voorbeeld van.

DIT HEB JE NODIG

Ingrediënten voor een groene curry met spinazie

Het recept is voor 4 personen.

  • arachideolie
  • 600 g gepelde grote garnalen, darmkanaal verwijderd
  • 1 tl kerriepoeder
  • ½ tl paprikapoeder
  • versgemalen peper, zout
  • 1 sjalot, in partjes
  • 2 teentjes knoflook, in plakjes
  • 1-2 el groene currypasta
  • 5 cm geschilde gemberwortel, geraspt
  • 400 ml kokosmelk
  • 4 bosuitjes, in grove stukken
  • 800 g ­spinazie
  • sap van 1 limoen
  • handvol verse koriander

Verhit een scheut arachideolie en bak de garnalen hierin 1 minuten aan beide zijden. Bestrooi ze met de ­specerijen en peper en zout naar smaak en zet opzij. Verhit in een ­andere pan nog een scheut arachideolie en fruit hierin de sjalot, de knoflook, de currypasta en de ­gember ± 2 minuten. Voeg de kokosmelk toe en laat 5 minuten zachtjes koken. Voeg de bosui, de spinazie en de ­garnalen toe en warm 1-2 minuten mee. Besprenkel met limoensap naar smaak en garneer met de koriander. Lekker met naanbrood of noedels.

Bereidingstijd: ± 15 minuten.

Spinazie: een opper van eigen bodem

Spinazie uit Nederland is van maart tot november verkrijgbaar. Het is een supergezonde groente. Het bevat onder meer foliumzuur en ijzer; beide mineralen helpen bij het vervoeren en vrijmaken van energie in je lichaam. Spinazie is ook een goede bron van bètacaroteen, vitamine B1, B2 en B6, vitamine E en K, kalium, calcium, magnesium, fosfor en zink.

Spinazie bevat ook oxaalzuur, een anti-nutriënt. Planten maken dit zuur aan om zich te beschermen tegen insectenvraat. Het geeft ze hetzelfde ruwe gevoel aan hun tanden als wij ervaren. Een teveel aan oxaalzuur bindt zich aan calcium, waardoor je nierstenen zou kunnen ontwikkelen. Met genoeg variatie in je voeding en een goede nierwerking hoef je daar echter niet bang voor te zijn. Er wordt gewerkt aan de ontwikkeling van spinazie met minder oxaalzuur, maar je kunt het zuur ook neutraliseren met room(kaas) of citroensap.

Colette BeyneWout Hendrickx. Foodstyling & receptuur: Debby Mangelaere.

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden