Margriet logo
MT01 M01 Culinair Nieuwjaarsontbijtjes Beeld Maarten van der Wal. Styling; Cindy Berg. Productie: Colette Beyne
Beeld Maarten van der Wal. Styling; Cindy Berg. Productie: Colette Beyne

PREMIUM

Goede start van een smakelijk nieuwjaar!

Doe het eens anders en nodig vrienden en familie uit voor nieuwjaarsmorgen in plaats van oudejaarsavond. En begin 2023 gezellig met een uitgebreid ontbijt.

Alle recepten zijn voor 4 personen, tenzij anders vermeld

null Beeld

Recept: Bellini

Proosten op het nieuwe jaar met een klassieke Bellini, een cocktail van perzik­puree met prosecco en limoensap.

(4 glazen)

  • 1 perzikhelft (blik) ,uitgelekt
  • 1 peerhelft (blik), uitgelekt
  • ½ el fijne tafelsuiker
  • 1 el limoensap
  • ± ½ fles prosecco

Pureer de perzik en de peer met de suiker en het limoensap en zet deze koud tot gebruik. Roer de puree door en verdeel hem over 4 flûtes. Vul aan met prosecco en serveer direct. Lekker met crisp chocoparels.

Bereidingstijd: ± 5 min. + koeltijd

Mocktail-tip
Vervang de prosecco door een alcoholvrije versie of lichtbruisend mineraalwater.

null Beeld
null Beeld

Recept: Blini’s met gerookte heilbot op avocadoroom & gouden viseitjes

De blini’s met een topping van avo­cadoroom en gerookte heilbot met gouden viseitjes happen heerlijk weg.

  • 12-16 koelverse blini’s
  • 200 g gerookte heilbot, kleiner gescheurd
  • 1 potje gouden viseitjes of zalmeitjes
  • cress naar keuze, bijv. erwtensprouts

Voor de avocadoroom

  • vruchtvlees van ½ avocado
  • 125 ml zure room
  • cayennepeper, zout

Pureer voor de avocadoroom de avocado en roer de zure room erdoor. Breng op smaak met cayennepeper en zout. Zet koel weg tot gebruik. Verwarm de blini’s volgens de aanwijzingen op de verpakking. Bestrijk de blini’s met avocadoroom en beleg met de heilbot. Garneer met viseitjes en de cress.

Bereidingstijd: ± 10 min.

null Beeld
null Beeld

Recept: Chocolade-notentorentjes

Deze chocolade-noten-torentjes maak je makkelijk en snel zelf van chocoladecake, amandelpasta, abrikozenjam en walnoten, waarna ze een jasje van chocoladeglazuur krijgen. De goudspray maakt het af.

  • ± ½ chocoladecake
  • 35 g gepelde walnoten
  • 8 el amandelpasta
  • 4 el abrikozenjam
  • kant-en-klaar chocoladeglazuur
  • eetbare goudspray of eetbaar bladgoud

Snijd de cake in plakken van ± 1½ cm dik en steek er met een glas van ± 5 cm Ø 12 rondjes uit. Houd 4 mooie walnoothelften apart en hak de rest zeer fijn. Bestrijk 8 cakerondjes met de amandelpasta en verdeel de helft van de gehakte noten erover. Bestrijk de rest van de cakerondjes met de jam en bestrooi met de rest van de gehakte noten. Maak torentjes van een rondje met amandelpasta, een rondje met jam en een rondje met amandelpasta. Verwarm het glazuur volgens de aanwijzingen op de verpakking en bestrijk de chocolade-notentorentjes er rondom dik mee. Garneer met de walnoot-helften, druk licht aan en garneer met eetbaar goud. Laat drogen. Lekker met pittige mokkakoffie met anijsroom (125 ml slagroom met ± 1 el suiker + ½ tl anijspoeder luchtig kloppen) of kerstthee.

Bereidingstijd: ± 20 min. + drogen

null Beeld
null Beeld

Recept: Wentelteefjes van oliebollen met banaan & kokos

Oliebollen over? Daar maak je heerlijke wentelteefjes van! Lekker met geraspte kokos, kokoschips en banaan en extra feestelijk door de goudkleurige suiker.

  • 2 bananen, in schuine plakken
  • sap en rasp van ½ citroen
  • 2 eieren
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 3 el geraspte kokos
  • 300 ml melk
  • boter
  • 4 oliebollen, in 4 plakken
  • 1-2 el goudkleurige suiker
  • 1 el kokoschips

Verwarm de oven op ± 80 °C. Schep de banaanplakken om met citroensap. Klop de eieren met de suiker, de citroenrasp, 2 el van de geraspte kokos en de melk schuimig en schenk in een platte schaal. Verhit een klontje boter in een ruime koekenpan en wentel ongeveer een derde van de oliebolplakken door het eiermengsel. Bak ze in ± 3 min. goudbruin, keer ze en bak de andere kant nog ± 2 min. Schep ze op een bord en houd warm in de oven. Bak de rest van de wentelteefjes. Leg ze per 4 op bordjes en verdeel de banaanplakken erover. Bestrooi met de suiker, de rest van de geraspte kokos en de kokoschips.

Bereidingstijd: ± 30 min.

MT01 M01 horizontale lijn geel Beeld
null Beeld

Recept: Kwarteleieren met groenekruidenzout

Simpel maar lekker: halfzacht gekookte kwarteleieren die je dipt in kruidenzout van zoutvlokken met peper en lekker veel groene kruiden.

Kook de kwarteleieren ± 2 min. en laat ze afkoelen in ruim koud water. Snijd kort voor het serveren de kruiden fijn en meng ze door het zout. Breng op smaak met peper. Schep het kruidenzout in een plat schaaltje. Pel alvast een paar eitjes gedeeltelijk en zet deze in het schaaltje met zout. Geef de rest er apart bij. Garneer met de cress. Lekker met bruin (stok)brood.

  • 12 kwarteleieren
  • 4 el zoutvlokken
  • handvol gemengde zachte groene kruiden, zoals dille, basilicum, dragon en platte peterselie
  • versgemalen zwarte peper
  • pluk cress

Bereidingstijd: ± 10 min.

null Beeld
null Beeld

Recept: Ontbijt-tarte­lettes met blauwe bessen & sterfruit

Feestelijke ontbijt­tartelettes met een knapperige bodem van muesli met chocolade en agavesiroop en een zachte vulling van hangop met blauwe bessen en sterfruit.

(4 stuks)

Voor de bodems

  • 300 g muesli met chocolade
  • 2 el boter, gesmolten
  • 2 el agavesiroop

Voor de vulling

  • 100 g boeren-vanillevla
  • 150 g Griekse yoghurt, uitgelekt of hangop
  • 100 g kleine blauwe bessen
  • 1 sterfruit, in plakjes
  • 1 el hazelnoten, droog geroosterd en fijngehakt

Extra nodig: 4 platte taartvormpjes van 12 cm Ø, ingevet

Verwarm de oven voor op 180 °C. Hak voor de bodems een kwart van de muesli middel-grof en zet opzij. Maal de rest van de muesli samen met de boter en de siroop zeer fijn in het hakbakje van de staafmixer, maar zorg dat het geen pasta wordt. Schep de iets grovere muesli erdoor en druk het mengsel met de bolle kant van een lepel stevig aan in de vormpjes. Bak de bodems in het midden van de oven in 8-10 min. tot de randjes net bruiner worden. Neem ze uit de oven, druk nog even goed aan en laat helemaal afkoelen. Marmer voor de vulling de vla door de yoghurt. Neem de afgekoelde bodempjes uit de vorm. Schep de vanilleyoghurt erin en verdeel de bessen en het sterfruit erover. Bestrooi met de noten en serveer direct.

Bereidingstijd: ± 15 min + ± 10 min. oventijd + afkoelen

Voorbereidingstip
De gebakken vormpjes zijn in een goed afgesloten trommel of bewaardoos ± 3 weken houdbaar.

Gees van AsperenMaarten van der Wal. Styling; Cindy Berg. Productie: Colette Beyne

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden