null Beeld

Gezond: vervang zout door kruiden

Met kruiden maak je eten in een handomdraai lekker. En je kunt ze gebruiken om zout te vervangen. In de zomer kun zelf je kruiden kweken. Leuk om te doen én je hebt altijd verse kruiden binnen handbereik. Lees hier alles over het maken van je eigen kruidentuin.

Zelf kruiden kweken is eenvoudig. Je hoeft daarvoor geen tuin te hebben, een balkon of keuken volstaat. Geen enkele kruidenplant houdt van wind, dus zorg voor een beschut plekje.

Zout vervangen

Kruiden kun je gebruiken om zout te vervangen. Zout verhoogt de bloeddruk, en een hoge bloeddruk verhoogt het risico op hart- en vaatziekten. Daarom is het goed om minder zout te eten. Elke gram minder telt!

Kruiden kweken in 6 stappen

  1. Zaai de zaadjes voor in een pot, bak of kweekkastje met vochtige potgrond. Voor oregano, salie, tijm en rozemarijn meng je potgrond met een paar scheppen zand. Kijk op de verpakking naar de zaaiafstand.
  2. Dek de zaadjes af met een laagje grond die ongeveer even dik is als de zaadjes. Heel fijn zaad dek je af met een dun laagje zand. Druk de grond of het zand zachtjes aan.
  3. Doe wat doorzichtig plastic over de pot of bak heen en prik hier wat gaatjes in. Zet het vast met een elastiek. Bij een kweekkastje hoeft dit niet.
  4. Zorg dat de aarde altijd vochtig blijft, gebruik een plantenspuit.
  5. Als plantjes te dicht op elkaar groeien, haal er dan een paar weg.
  6. Zet de plantjes over in je plantenbak of tuin als ze een paar centimeter groot zijn. Je kunt ze ook in de pot of bak laten zitten. Geef ze na 6 weken wat plantenvoeding.

Koken met kruiden

In de tabel hieronder staat van 12 kruiden hoe je ze in de keuken kunt gebruiken.

KruidKoken

Klassieke combinatie

Lekker in

Basilicum

Gebruik de blaadjes. Voeg de blaadjes op het laatste moment toe aan gerechten, want ze zijn heel kwetsbaar. Als je basilicum meekookt, gaat een groot deel van de smaak verloren.

Mozzarella en tomaat met basilicum

Mediterrane gerechten, soepen, sauzen en salades

Bieslook

Gebruik de hele spriet. De bloemen zijn ook eetbaar. Voeg bieslook op het laatste moment toe aan gerechten. De sprietjes zijn heel gevoelig. Als je het meekookt, gaat een groot deel van de smaak verloren.

Ei met bieslook

Soepen, salades en bij vis

Dille

Gebruik de blaadjes en het zaad. Voeg dille op het laatste moment toe aan gerechten. De blaadjes zijn heel gevoelig. Als je het meekookt, gaat een groot deel van de smaak verloren.

Zalm met dille

Aardappelgerechten, bij vis, komkommer, verse kaas en sauzen

Koriander

Gebruik de blaadjes, de wortels en het rijpe zaad. Gemalen korianderzaad is bekend als ‘ketoembar’. Het blad is gevoelig, dus dit kun je beter als garnering gebruiken. Het zaad en de wortels kun je meekoken in gerechten. De smaak van verse koriander is heftig, dus gebruik niet te veel.

Indiase of Thaise curry met koriander

Marokkaanse, Vietnamese, Indiase en Thaise gerechten

Maggiplant (Lavas)

Gebruik de blaadjes, het zaad, de stengels en de wortels. Kook het blad, de stengels en het zaad mee, dan geeft het veel smaak af aan gerechten. De wortel gebruik je als knolselderij of geraspt door salades.

Stoofschotel met maggiplant

Bouillons, soepen, sauzen en ovenschotels

Munt

Gebruik de blaadjes van munt. Verse munt is het meest smaakvol. Kook de blaadjes dus niet mee, maar voeg ze bijvoorbeeld toe als garnering.

Lamsvlees met munt

Salades, thee en bij peultjes, worteltjes, fruit en nieuwe aardappelen

Oregano (Majoraan)

Gebruik de jonge toppen van de oreganoplant. Voeg het delicate kruid pas op het einde aan gerechten toe, anders verliest het zijn smaak.

Pizza met oregano

Mediterrane gerechten, tomatensaus, gehakt en gegrild vlees

Peterselie

Gebruik het blad en de wortel. Voeg peterselie op het laatste moment toe aan gerechten. De blaadjes zijn heel gevoelig. Als je het meekookt, gaat een groot deel van de smaak verloren.

Mosselen en peterselie

Pasta en stoofgerechten, worteltjes, soepen, sauzen en omeletten

Rozemarijn

Gebruik de naaldjes. Je kunt in bepaalde gerechten ook de hele tak toevoegen en die er na het koken weer uit vissen. Voeg rozemarijn zo snel mogelijk toe aan een gerecht. Door het lang mee te koken, geeft het des te meer smaak af.

Gebakken aardappels met rozemarijn

Paddenstoelen, wild en lamsvlees

Salie

Gebruik de blaadjes. Salie smaakt het beste als je het op het laatste moment aan een gerecht toevoegt. Niet te veel, want het aroma is heel krachtig.

Kalfsvlees met salie

Kalfsvlees, varkensvlees, salades en gevogelte

Selderij

Bladselderij is eigenlijk een plant, maar de blaadjes worden als keukenkruid gebruikt. Laat selderij niet te lang mee koken, anders wordt de smaak al snel te overheersend.

Erwtensoep met selderij

Stoofgerechten, bouillons en soepen

Tijm

Gebruik de blaadjes en topjes. Voeg tijm zo snel mogelijk toe aan een gerecht. Door het lang mee te koken, geeft het des te meer smaak af.

Courgette met tijm

Bouillons, soepen en stoofgerechten

Bron: Voedingscentrum

Redactie Margriet
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden