null Beeld

Gezond vegetarisch eten, hoe doe je dat?

Vegetariërs opgelet! Krijg jij wel alle belangrijke voedingsstoffen binnen?

Er zijn steeds meer mensen die zo nu en dan een dagje vlees overslaan. Of die helemaal vegetarisch gaan eten. En dat kan prima. Zowel volwassenen als kinderen kunnen gezond eten zonder vlees of vis, zolang je verder de juiste producten eet om toch alle voedingsstoffen binnen te krijgen.

Vegetarisch eten heeft zo z’n voordelen. Zo eet je dan al gauw meer plantaardige producten en minder dierlijke, waardoor je meer vezels binnenkrijgt en minder verzadigde vetzuren. Zo’n eetpatroon kan het risico verlagen op voortijdig overlijden, hart- en vaatziekten, kanker en hersenziektes als Parkinson en Alzheimer. Niet alleen is het goed voor jezelf, maar ook voor de wereld om je heen. Een vegetarisch of veganistisch voedingspatroon levert minder uitstoot van broeikasgassen en er is minder land voor nodig.

Hoe kom je aan je voedingsstoffen?

Maar er zijn ook aandachtspunten. Eet je helemaal vegetarisch, dan is het belangrijk om producten te eten die voldoende ijzer, B-vitamines en eiwit leveren. Gelukkig zitten deze stoffen ook in andere voedingswaren. Even op een rijtje:

IJzer - Er zit ijzer in brood, granen, groente, peulvruchten, eieren en andere vleesvervangers. En nog een handige tip: het ijzer uit deze plantaardige producten wordt beter in het lichaam opgenomen als je het eet met een vitamine-C-rijk product, zoals groente, fruit of sap met vitamine C. Als vegetariër is het dus geen gek idee om groente en fruit op je brood te eten of een glas vers sap bij je ontbijt.

Vitamine B - Deze vitamines komen niet alleen voor in vlees, maar in brood, graanproducten, peulvruchten, melk en melkproducten, kaas en ei. De vitamine B12 zit alleen in dierlijke producten. Voor een vegetariër zijn daarom melk(producten), kaas en ei de perfecte bronnen voor deze vitamine.

Eiwit - Brood, graanproducten, peulvruchten, sojaproducten, noten, kaas, melk en ei leveren volop eiwit.

Vleesvervangers

Wie erg gehecht is aan zijn stukje vlees kan zijn heil zoeken bij de vegetarische burgers, vegetarisch gehakt en andere vleesvervangers. Kijk dan of er voldoende ijzer en vitamine B12 en/of B1 in zit. Dat mag ook zijn toegevoegd. Dit kun je lezen op het etiket. Daarnaast zijn ook noten, tofu, tempé en eieren goede vervangers. Als je flink varieert met vleesvervangers en andere eiwitrijke producten zit je meestal wel goed.

Bron: Voedingscentrum.nl

Chantal van der Leest

Redactie Margriet
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden