Geweldig mixed gebraad: buikspekrollade, gevulde kip en runderbovenbil Beeld Fotografie | David Loftus, Levon Biss & Paul Stuart
Beeld Fotografie | David Loftus, Levon Biss & Paul Stuart

Geweldig mixed gebraad: buikspekrollade, gevulde kip en runderbovenbil

Ideaal voor als je veel gasten krijgt: mixed gebraad met maar liefst drie soorten vlees: gevulde kip, buikspekrollade & runderbovenbil. Je hebt wat voorbereiding aan de vulling voor de kip, maar de oven doet verder het werk.

Dit gerecht is voor 8 personen.

Benodigdheden:

  • 3 uien
  • 30 g boter
  • 30 g gedroogde cranberry’s
  • 1 citroen
  • 1 bos salie (20 g)
  • 30 ml cognac
  • 300 g broodkruim of panettone
  • 1 groot biologisch ei
  • 1,2 kg buikspek, zonder bot, met vel, ingekerfd
  • 1 hele kip van 1,5 kg
  • 1 bos tijm (20 g)
  • 1,2 kg runderbovenbil, zonder bot, met vet, opgerold en opgebonden
  • olijfolie
Geweldig mixed gebraad: buikspekrollade, gevulde kip en runderbovenbil Beeld Fotografie | David Loftus, Levon Biss & Paul Stuart
Beeld Fotografie | David Loftus, Levon Biss & Paul Stuart

Zo maak je ‘m:

Van tevoren:

  1. Pel en snijd de uien voor de vulling in dunne ringen, zet ze in een grote pan met antiaanbaklaag op matig vuur, voeg een snufje peper en zout toe en blijf 15 min. regelmatig roeren.
  2. Voeg de boter, cranberry’s en de geraspte schil van de citroen toe, en knijp de citroen erboven uit. Pluk en hak de salieblaadjes en strooi ze erbij. Laat ze nog 5 min. bakken, of tot de uienringen zacht zijn.
  3. Giet de cognac erbij en flambeer de boel als je wilt (zet de afzuigkap uit). Laat inkoken, draai het vuur uit en laat afkoelen. Scheur de panettone in stukjes, doe ze met het ei bij de afgekoelde vulling en werk alles goed door elkaar.
  4. Leg het stuk buikspek op het vel, op vier stukjes slagers-touw van 60 cm. Verdeel de helft van de vulling over het vlees, rol het strak op en knoop het vast – duw vulling die dreigt te ontsnappen, erin.
  5. Prop de rest van de vulling in de nekholte van de kip, trek het vel eroverheen en vouw het eronder. Prop de tijm in de andere kant en bind de poten en vleugels op met een touwtje. Dek af en zet een nacht in de koelkast.

Op de dag zelf:

  1. Haal al het vlees een uur voordat je begint uit de koelkast, wrijf elke vleessoort in met 1 el olijfolie en bestrooi met zeezout en zwarte peper.
  2. Verhit de oven tot 190 ºC en zet eerst de varkensrollade 15 min. in een grote braadslede in het midden van de oven. Leg dan de kip erbij en zet 15 min. terug.
  3. Leg de bovenbil erbij, bedruip alles met het braadvocht en zet nog 1 uur in de oven, of tot alles gaar is en de sappen helder zijn.
  4. Leg het vlees op een schaal, dek het af met aluminiumfolie en een schone theedoek, en laat het 1 uur rusten.
  5. Je kunt de braadslede gebruiken om je jus op te warmen – schep het vet af, giet de jus erin, schraap het aanbaksel van de bodem en warm hem op matig-laag vuur op.
  6. Giet het vocht uit de schaal erbij, verwijder de touwtjes en snijd het vlees aan.

P.p.: energie: 335 kcal, vet: 17,8 g, verzadigd vet: 6,6 g, eiwit: 34 g, koolhydraten: 9,2 g, suiker: 2,8 g, zout: 0,6 g, vezels: 1 g.

Lees ook:
Recept: havermoutblini’s met gerookte zalm en bieten-knolselderij remoulade

Recept | Jamie Oliver
Fotografie | David Loftus, Levon Biss & Paul Stuart

Lisa MancheFotografie | David Loftus, Levon Biss & Paul Stuart

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden