Geklaarde boter Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Geklaarde boter: dit is het en hier gebruik je het voor

Je ziet het op steeds meer recepten voorbij komen en je hebt het vast ook wel eens in de supermarkt zien liggen: geklaarde boter. Maar wat is geklaarde boter? En is het gezond?

Geklaarde boter wordt ook wel ghee genoemd. Dit is eigenlijk gewoon roomboter waarbij je de vaste bestanddelen en het water scheidt van de vetten. Wat uiteindelijk overblijft, is het botervet, oftewel: de geklaarde boter. Geklaarde boter is dus puur vet.

Hoe maak je geklaarde boter?

Ben je van plan om zelf geklaarde boter te maken? Dat kan heel makkelijk. Om het zelf te maken, smelt je eerst de roomboter op laag vuur in een kleine pan. Schep vervolgens het schuim dat op de gesmolten boter ontstaat eraf. Giet de boter daarna in een kom en zorg ervoor dat de vaste bestanddelen op de bodem van de pan niet meekomen.

Laat het afkoelen - het wordt vanzelf weer hard - en je hebt zelfgemaakte geklaarde boter. Bewaar het in een glazen pot met deksel. Je kunt het in de koelkast bewaren, maar dit hoeft niet. Laat het iets op kamertemperatuur komen voor gebruik.

Voordelen van geklaarde boter

Waarom zou je boter eigenlijk klaren? Gewone roomboter is toch net zo lekker? Dat klopt, maar ook geklaarde boter kent een aantal voordelen.

  • Geklaarde boter kan beter tegen verhitting op hogere temperaturen waardoor je er veel beter in kan bakken zonder dat de boter verbrandt.
  • Geklaarde boter kun je veel langer en beter bewaren. De reden hiervoor is dat deze boter puur uit vet bestaat en daarom dus langer meegaat.
  • Geklaarde boter bevat geen lactose meer, waardoor het ook geschikt is voor iedereen met een lactose intolerantie of koemelkallergie.

Waar gebruik je geklaarde boter voor?

Geklaarde boter is dus veel beter bestand tegen hogere temperaturen en kun je daarom goed gebruiken om bijvoorbeeld mee te bakken, roerbakken, frituren of braden. Daarbij is geklaarde boter al gesmolten, dus je zult geen last hebben van spatten of bruisen. Geklaarde boter is daarnaast ook goed geschikt om eier- en botersauzen mee te maken. Verder kun je geklaarde boter ook gewoon als koude boter smeren op bijvoorbeeld je boterham of cracker.

Is het gezond?

Aan al deze voordelen kleeft toch een kleine maar, want geklaarde boter staat niet in de Schijf van Vijf, meldt het Voedingscentrum op hun website. De boter is niet heel gezond, omdat het eigenlijk geconcentreerde roomboter is. In ghee zitten veel calorieën: ongeveer 900 kilocalorieën per 100 gram en bevat het veel verzadigde vetzuren. Verzadigd vet verhoogt je LDL-cholesterol, en dit verhoogt het risico op hart- en vaatziekten.

Bron | Foodiesmagazine, Lekkertafelen, Voedingscentrum

Sanne van de WeteringGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden