PREMIUM(6-8 personen)
Flatbread met spruitjes, bosbessen en twee soorten kaas
In spruitjes zitten vitamine C en B6 én foliumzuur en kalium. Hier eet je ze op een flatbread, met bosbessen en kaas.
Zoet en hartig op een flatbread: gehalveerde spruitjes met bosbessen, manchego en taleggio. Lekker als lunch, maar met een salade erbij maak je er een hoofdgerecht van.
- 1 el melk
- 1 tl suiker
- 1½ tl gedroogde gist
- 600 g bloem type 00 + extra om te bestuiven*
- 2 el extra vergine olijfolie + extra om in te vetten
- 1 tl zeezoutvlokken
- 40g fijngeraspte manchego
- 300 g taleggio of fontina aan een stukje, korst verwijderd en fijngehakt
- 200 g kleine spruitjes, gehalveerd
- 200 g bosbessen (diepvries), ontdooid
- versgemalen zwarte peper, (zee)zout
Mix de melk, suiker, gist en 375 ml handwarm water glad. Laat 5-6 min. staan of tot het mengsel schuimig is. Doe de bloem in een andere kom en roer er 1 el van de olie, de zoutvlokken en de manchego door. Schep het gistmengsel erdoor, zodat een zacht deeg ontstaat. Bestuif een werkvlak met bloem en kneed het deeg hierop in ± 5 min. tot een soepele bal.
Vet een grote kom in, leg het deeg erin en dek af met een vochtige doek. Laat ± 40 min. rijzen of tot het deeg in volume is verdubbeld. Verwarm de oven voor op 220 °C. Vet een grote bakplaat in. Bestuif het werkvlak opnieuw met bloem en rol het deeg hierop uit tot een lap van 2 cm dik. Leg deze op de bakplaat en verdeel de taleggio erover. Vermeng de spruitjes en de bessen in een kom met de rest van de olie en peper en zout naar smaak. Verdeel het mengsel over de kaas en druk licht aan. Schakel de oven terug naar 200 °C en bak het flatbread in ± 25 min. goudbruin en gaar.
Bereidingstijd: ± 25 min. + ± 40 min. rijzen + ± 25 min. oventijd
*Bloem type 00 is zeer fijne tarwebloem waarmee je mooi zacht deeg kunt maken voor bijvoorbeeld pizza en brood.
Styling: Steve Pearce. Tekstbewerking: Colette Beyne.