null Beeld Getty Images/EyeEm
Beeld Getty Images/EyeEm

Feit of fabel: is het belangrijk om blauwe bessen eerst te wassen?

Dol op blauwe bessen? Dan hebben we goed nieuws: ze zijn hartstikke gezond. Maar voordat je zo’n bakje bomvol antioxidanten, vezels en vitamine A naar binnen werkt is het wel belangrijk om blauwe bessen altijd eerst goed te wassen. We leggen je uit waarom.

En hoe pak je dit dan het beste aan?

Blauwe bessen wassen

Net als veel andere groenten en fruit worden blauwe bessen bespoten met bestrijdingsmiddelen. Elk jaar brengt de Environmental Working Group (EWG) een lijst uit van de ‘Dirty Dozen’, waarbij groenten en fruit gerangschikt worden op bestrijdingsmiddelen. En in die lijst horen ook blauwe bessen thuis. Dit jaar hebben ze nummer 16 op de lijst gekregen van de in totaal 46 plekken. Daarbij heeft nummer 46 de minste bestrijdingsmiddelen.

Geen gevaarlijke stoffen

Het gaat daarbij om niet-biologische blauwe bessen die met landbouwgif of pesticiden bespoten zijn. Binnen de Europese Unie gelden sinds 2011 wel strengere regels op het gebied van bestrijdingsmiddelen en zijn er sinds dit jaar tientallen soorten verboden. Hierdoor worden er bijvoorbeeld geen kankerverwekkende of hormoonverstorende stoffen meer gebruikt.

Daarnaast wordt er in Nederland regelmatig door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit gecontroleerd op bestrijdingsmiddelen op groenten en fruit, en voldoen de producten in het schap in de meeste gevallen gewoon aan de norm. Als je een keer een bakje blauwe bessen opeet zonder deze te wassen zal dat dus niet heel schadelijk zijn, maar je verkleint concentratie van pesticiden wel door het fruit eerst af te spoelen.

Lees ook: Dít zijn de verschillen tussen blauwe bessen en bosbessen

Weken in azijn of afspoelen?

Daarnaast is het ook verstandig om je blauwe bessen eerst te wassen, zodat je de mogelijke achterbleven restanten aan aarde, stof, micro-organismen en eventuele insecten wegspoelt. Je kunt dit het beste doen door de bessen minimaal een tot twee keer om te spoelen met water en voorzichtig over de vruchten onder de kraan te wrijven. Zitten er nog steeltjes aan de bessen? Verwijder deze dan pas na het wassen.

Je kunt het fruit ook eerst weken in azijn of een mengsel maken van water met baking soda tegen de pesticiden. Het Voedingscentrum stelt alleen wel dat er ook bij deze technieken altijd bestrijdingsmiddelen zullen achterblijven. Het is nog beter is om voor de biologische variant te gaan.

Bron | Gezondheidsnet, het Voedingscentrum

Beeld | Getty Images

Maryse de BruijneGetty Images/EyeEm

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden