Margriet logo
null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Eureka! Dus zó breek je spaghetti precies in tweeën

Als je ongekookte spaghetti breekt, eindig je altijd met meer dan twee helften. Hoe komt dat toch en hoe breek je de spaghettistokjes wel precies in tweeën?

Ook wetenschappers breken er al jaren hun hoofd over. Nu is er eindelijk een verklaring én een oplossing.

Trillingen

In 2005 werd al ontdekt waarom spaghetti niet zomaar in tweeën gebroken kan worden; na de eerste breuk ontstaan er trillingen, die ervoor zorgen dat de spaghetti in meer stukken breekt.

Draaien

Dankzij het onderzoek van twee Amerikaanse studenten aan het Massachusetts Institute of Technology, weten we nu hoe je dat kunt voorkomen. De studenten gebruikten tijdens hun experiment een machine met twee klemmen aan weerszijden, waar ze een spaghettistokje in bevestigden. De ene klem draaide het rond, terwijl de andere klem langzaam naar binnen schoof zodat het spaghettistokje zou breken.

Wat bleek? Als het spaghettistokje 360 graden gedraaid is en het met drie millimeter per seconde gebogen wordt, resulteert dat in twee even grote, gebroken stukjes. Door die draai wordt het effect van de trillingen namelijk verminderd.

Spaghetti

Maar ja, wij hebben er eerlijk gezegd weinig zin in en tijd voor om de spaghettistokjes tot op de milliseconde te draaien en te buigen. Veel handiger is het, om er een grote pan met flink wat water bij te pakken, zodat de spaghettistokjes er ofwel in één keer in passen, of er langzaam in z'n geheel in geduwd kunnen worden naarmate het weke slierten worden. Buon appetito!

Ook interessant om te lezen

Bron | MIT News

Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Faye HeijnisGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden