null Beeld

Eieren bewaren: in de koelkast of toch niet?

Er bestaat nogal wat verwarring over de vraag hoe je eieren het langst goed houdt. Want als ze in de supermarkt gewoon buiten de koeling staan, dan zal dat wel de beste bewaarmanier zijn, toch? Margriet zocht uit hoe het zit. 

Het antwoord is nee. Wie zo lang mogelijk met haar eieren wil doen, kan ze thuis toch echt beter in de koelkast bewaren. Zo blijven eieren langer vers, bovendien remt de koude temperatuur de groei van bacteriën. Ziekmakers zoals salmonella en zijn gevaarlijke stiefbroertje campylobacter krijgen zo minder kans.

Waarom eieren in de supermarkt niet in de koeling staan

Maar waarom staan eieren in de supermarkt dan niet gekoeld? Dat is omdat eieren heel gevoelig zijn voor temperatuurschommelingen. Als ze in de supermarkt in de koeling zouden staan, dan zou er tijdens de reis naar jouw koelkast een flink temperatuurverschil ontstaan. Deze verandering in temperatuur veroorzaakt condens - en dus vocht - in het ei. Hierdoor kunnen schadelijke bacteriën er sneller groeien. Door de eieren in de supermarkt buiten de koeling te bewaren, is er minder condensvorming en blijven de eieren langer goed. Daarom wordt de temperatuur vanaf het moment dat de kip het ei legt totdat het in de winkel ligt zoveel mogelijk gelijk gehouden. Van warm naar koud is dus minder schadelijk dan van koud naar warm en weer naar koud.

Zo blijven je eieren langer lekker

Een paar slimme trucs om eieren langer vers én lekker te houden:

  • Vergeet het rekje in je koelkast en bewaar eieren in de doos. In de doos drogen ze minder snel uit.
  • Met de punt naar beneden blijven eieren langer goed. Eieren nemen geurtjes snel over. Je kan ze daarom beter niet in de buurt van vis, ui, knoflook of ander sterk geurend eten bewaren.
  • Als je een ei pakt, haal het dan uit de koelkast en sluit de koelkast meteen weer. Laat de doos niet buiten de koeling staan, zeker niet als het warm is.
  • Zet de koelkast op 4 graden. Als je de temperatuur niet (zeker) weet, meet dit dan met een speciale koelkastthermometer. Die zijn te koop bij kookwinkels.

Goed verhitten

Een ouder ei geeft meer kans op een voedselinfectie, vooral als je ze rauw of halfrauw eet. Als je het ei echter goed verhit, dood je alle bacteriën. Zijn het eiwit en het eigeel goed gestold? Dan weet je zeker dat alle schadelijke bacteriën uitgeschakeld zijn.

De grote eiertest

Meteen weggooien hoeft echt niet, maar een beetje kritisch kijken naar eieren die over de datum zijn, is wel verstandig. Controleer of ze er nog goed uitzien en goed ruiken, en bak of kook ze volledig gaar. Of doe deze test: vul een glas met water en laat het ei daar voorzichtig in zakken. Zakt het ei naar beneden en blijft-ie daar liggen, dan is-ie goed. Blijft hij drijven? Helaas, dan is het ei rot.

Bron | Voedingscentrum, RIVM

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden