null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Eet jij altijd de kontjes van het brood? Dít zegt dat over jou

De één eet het met plezier terwijl een ander er van gruwelt: broodkapjes. Ben jij dol op de uiteinden van een heel brood? Dan verspil jij waarschijnlijk minder voedsel. En dat is in deze tijd van duurzaamheid best wel iets om over na te denken.

Het Voedingscentrum hielt een peiling waaraan ruim duizend Nederlanders meededen. Behoor jij tot team weggooien of team opeten?

De helft

De meerderheid (51 procent) geeft aan broodkapjes altijd of bijna altijd op te eten. Tegenover 25 procent van de ondervraagden die aangeeft nooit of zelden de kapjes van het brood te eten. De groep die meestal de kapjes uit de zak vist en opeet valt hier met 14 procent tussenin. De overige 12 procent geeft aan soms broodkapjes te nuttigen.

Voedselverspilling

Het niet opeten van broodkapjes zorgt voor een hoop voedselverspilling. De groep die aangaf meestal hun kapjes op te eten gooide in een week tijd toch nog zo’n 21 gram brood weg. Dit aantal was bij de groep die nooit broodkapjes eet, drie keer zo groot, namelijk 60 gram. Naast brood gooide de groep, die meestal hun kapjes opeet, zo’n 175 gram voedsel weg in één week. Voor de groep die nooit kapjes eet, is ook dit aantal schrikbarend hoog namelijk 329 gram voedsel in een week tijd.

Lees ook: Is geroosterd brood gezonder dan een normale boterham?

‘Net zo lekker als gewoon brood’

Van de ondervraagden geeft 71 procent aan dat je kapjes ook gewoon hoort op te eten. Dit is daarmee een grotere groep dan de mensen die meestal kapjes opeet. Van de kapjes-eters geeft 59 procent aan, broodkapjes net zo lekker als gewoon brood te vinden. Een kleine 17 procent is van mening dat de broodkapjes alleen bedoelt zijn om de rest van het brood vers te houden.

Eerste plaats

Volgens het Voedingscentrum staat brood op de eerste plaats van producten die Nederlanders weggooien. Van de ondervraagden gaf namelijk 26 procent aan in de week ervoor brood te hebben weggegooid. Van de weggooiers gaf 24 procent aan groenten in de prullenbak te hebben gegooid. Qua hoeveelheden staat brood op de tweede plek. De ondervraagden schatten in dat zij ongeveer 34 gram brood hebben weggegooid, tegenover 38 gram aan zuivelproducten. Wekelijks gooien Nederlandse huishoudens zo'n twee miljoen kilo aan broodproducten weg. Hier valt nog een hoop winst op te behalen. Van droog brood kun je bijvoorbeeld hele lekkere wentelteefjes maken.

Bron | AD

Beeld | Getty Images

Lichelle RoozeboomGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden