null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Eet je die borrelworst nou met of zonder velletje?

Wanneer er een feestelijke borrel is, wordt in veel Nederlandse huishoudens nog steeds een plankje met kaas en worst geserveerd. En die worst zorgt nogal eens voor borrelpraat. Want kun je dat velletje dat er omheen zit nou wel of niet eten?

Het verlossende antwoord blijkt niet zo simpel.

Natuurlijk omhulsel

Worst wordt in het algemeen gemaakt van gemalen vlees, dierlijk vet en aanvullende kruiden en specerijen. Dit mengsel wordt vervolgens samengeperst en in een jasje gehesen, het bekende velletje om de worst. Deze jasjes worden traditioneel gemaakt van darmen. "Dat is meestal darm van varken, lam of rund en die zijn allemaal eetbaar. Je kan ze herkennen aan dat die darm niet perfect recht is", vertelt worstenmaker Samuel Levie van Brandt & Levie.

Plastic velletje om de worst

Een traditionele worst wordt nog steeds vaak in een darm ‘gegoten’, maar veel fabrieksworsten hebben tegenwoordig een ander omhulsel. Omdat darmen nooit volledig identiek zijn, kunnen er verschillen zijn in dikte en dat is onhandig als je identieke worsten wilt maken. Om die reden maken grote fabrikanten liever gebruik van een namaakdarm die is gemaakt van collageen. "Dat zijn ‘darmen’ die industrieel gemaakt worden van dierlijk eiwit, de onderhuid van een rund bijvoorbeeld. Ook die kan je eten", aldus Levie. Tot slot bestaat er nog een categorie worsten met een harde plastic laag. Deze zogeheten kunststofdarm vind je bijvoorbeeld om bifi-worstjes en is niet eetbaar.

Zo kun je het verschil zien

Om het verschil te zien, moet je meerdere worsten naast elkaar leggen. Verschillen ze van maat en vorm? Dan heb je waarschijnlijk te maken met een echte darm. Een gerookte worst is bovendien te herkennen aan een touwtje met een clipje eraan. Twijfel je en wil je echt zeker weten of je het velletje om jouw favoriete stukje worst wel of niet kunt eten? Dan is een grondige inspectie nodig, beaamt Marian Lemsom, directeur van Koninklijke Nederlandse Slagers aan RTL Nieuws. "Je kunt aan de buitenkant niet zien of je de worst met vel en al kunt eten. Het verschilt per fabrikant wat ze voor de buitenkant gebruiken. Ze hebben de informatieplicht om het op het label te zetten."

Lees ook

Lekker: bietenstamppot met Gelderse rookworst

Bron | de Volkskrant, EditieNL, FavorFlav

Beeld | iStock

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden