Margriet logo
null Beeld Getty Images/EyeEm
Beeld Getty Images/EyeEm

Eet je blij: deze voedingsstoffen maken endorfine aan

Dat we van een reep chocolade mentaal gelukkig worden is niet alleen een gevoel, maar kan wetenschappelijk worden bewezen. Chocolade (en nog 6 andere voedingsstoffen) maakt namelijk een hoge hoeveelheid endorfine in ons lichaam aan.

Al geldt dat wel alleen voor pure chocolade.

Endorfine

Van endorfine kunnen we nooit genoeg hebben: het zijn namelijk de hormonen in ons lichaam die voor een gelukzalig gevoel zorgen. Dit hormoon zorgt tegelijkertijd voor minder stress en angst. Genoeg redenen om ervan te houden, dus. Hoe ons lichaam het aanmaakt? Dat kan door verschillende oorzaken komen, bijvoorbeeld door een goede workout of seks. Maar ook sommige voedingsstoffen maken het gelukshormoon aan. Voedingsdeskundige Ruth Tongue vertelt aan Nutrifix om welke voeding het gaat.

Lees ook: Aha: dít is waarom sommige mensen niet tegen pittig eten kunnen

Met deze voedingsstoffen eet je je letterlijk blij

Volgens Tongue gaat het specifiek om 7 soorten voedsel, waarbij chilipepers en pure chocolade met stip op een gedeelde eerste plek staan. Ook citrusvruchten zoals sinaasappels, eieren, donkere rijst, bananen en verschillende soorten noten verhogen het endorfinelevel in ons lijf. Hierbij benadrukt de voedingsdeskundige dat je lichaam al voordelen ervaart bij een normale hoeveelheid van het eten. Plotsklaps de hele dag door noten eten of ontbijten met 4 eieren in een keer is dus nergens voor nodig.

Lees ook: Met déze tips geef je je feelgood hormonen een boost

Hoe dat precies werkt, is per soort voeding anders. Bij hete pepers gaat het bijvoorbeeld om een pijnprikkel die naar je hersenen wordt gestuurd, en wordt omgezet in endorfine. Bij pure chocolade gaat het om iets heel anders: namelijk de grote hoeveelheid antioxidanten in een stukje pure chocolade. Die hoeveelheid antioxidanten is ook de reden dat citrusvruchten voor veel endorfine in je lijf zorgen, terwijl het bij paprika weer om de hoge dosering vitamine C gaat die het gelukshormoon aanmaakt. Dat vooral gezonde voeding dit gelukshormoon aanmaakt, is dus geen toeval. Tijd om die gezonde voeding in je dagelijkse eetpatroon te verwerken. Dág futloos gevoel!

Bron | Nutrifix

Leonie CollombonGetty Images/EyeEm

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden