Margriet logo
Een kerstmenu kun je ook gewoon in de airfryer maken: scheelt weer tijd. Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Een kerstmenu maken in de airfryer: zo doe je dat

Geen zin in gedoe met het voorbereiden van het kerstdiner? Je kunt ook een 3-gangen diner maken met de airfryer. Dan ben je niet urenlang in de weer met potten en pannen en bespaar je een hoop tijd.

Dit kerstmenu is op basis van vier personen. Wat dacht je van starten met kabeljauw, daarna hertenbiefstuk en pavlova toe?

Aifryer voorgerecht: kabeljauw met salsa verde

Als voorgerecht kun je kabeljauw met salsa verde maken in de aifryer. Een smakelijk recept van Danny Jansen.

Ingrediënten:

  • 40 gram peterselieblaadjes
  • 40 gram basilicumblaadjes en stelen
  • 20 gram muntblaadjes
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 eetlepels kappertjes
  • 1 eetlepel witte wijnazijn
  • 2 theelepels mosterd
  • 8 eetlepels olijfolie
  • 4 moten kabeljauw
  • Peper en zout

Zo maak je het:

  • Pureer met een staafmixer de peterselie, basilicum, munt, knoflook, kappertjes, witte wijnazijn en mosterd. Daarna voeg je steeds iets meer olijfolie toe, tot je een dikke gladde saus krijgt. Proef de salsa en breng op smaak met peper en zout.
  • Leg de moten kabeljauw op een stuk bakpapier op het airfryer rekje. Schep er een flinke dot salsa bovenop.
  • Gaar de kabeljauw in ongeveer acht minuten op 120°C graden in de airfryer. Controleer of de kabeljauw gaar is door voorzichtig op de moot te duwen. Glijdt de vis makkelijk van elkaar af? Dan is de kabeljauw voldoende gegaard.

Airfryer hoofdgerecht: hertenbiefstuk met walnotensaus

Met kerst wil je misschien wel iets speciaals eten, zoals wild vlees.

Ingrediënten:

  • 4 hertenbiefstukken op kamertemperatuur
  • 3 eetlepels koriander of peterselie, fijngehakt
  • 100 ml granaatappelsap
  • 100 gram walnoten, gepeld
  • 1 teentje knoflook
  • 4 eetlepels extra virgine olijfolie
  • 1 granaatappel
  • Versgemalen zwarte peper

Zo maak je het:

  • Rooster de walnoten twee tot drie minuten in een koekenpan en laat ze vervolgens afkoelen.
  • Meng de walnoten, knoflook, olijfolie en de koriander. Voeg daarna het granaatappelsap toe. Breng op smaak met zout en peper.
  • Kruid de hertenbiefstukken met zout en peper. Afhankelijk van grootte en gewenste garing, doe je de biefstukken ongeveer 6 minuten in de Airfryer, op 200 graden.
  • Serveer de biefstukken met de walnotensaus en de granaatappelpitjes.
  • Bij de biefstukken kun je aardappeltoefjes serveren (kunnen ook in de airfryer) en qua groente kun je er een mix van voorgegaarde pompoen, spruitjes en rode ui bij serveren.

Nagerecht in de airfryer: pavlova

Ook het nagerecht voor het kerstmenu kun je in de airfryer bereiden.

Ingrediënten voor 1 pavlova voor vier personen:

  • 150 gram kristalsuiker
  • 100 gram poedersuiker
  • 4 eieren (alleen het eiwit)
  • 1 citroen
  • 250 gram rood fruit uit de diepvries
  • 2 eetlepels maizena

Zo maak je het:

  • Verwarm de aifryer voor op 150°C en knip een stuk bakpapier in het formaat van het mandje van de Airfryer.
  • Doe de 4 eiwitten in een kom. Klop de eiwitten stijf met behulp van een mixer of garde, of in de keukenmachine. Voeg langzaam 100 gram kristalsuiker en 100 gram poedersuiker toe aan de kom. Klop tot het eiwit stevig is en glanst.
  • Verdeel het mengsel van opgeklopt eiwit en suiker in vieren over het met bakpapier beklede mandje van de airfryer en bak de Pavlova in 1 uur stevig.
  • Ondertussen maak je de rood fruit compote door het fruit op laag vuur te verwarmen in een steelpan. Voeg de 50 gram suiker, maizena en citroensap en rasp toe aan de pan. Laat het geheel vijf minuten pruttelen op laag vuur, tot het meeste vocht is verdwenen en het fruit zacht is geworden.

Eet smakelijk!

Bron | TECH Girl, De hippe vegetariër, Home Made Chefs

Saskia WinkensGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden