Een espresso of zwart? Dit zegt je koffievoorkeur over je Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Een espresso of zwarte koffie? Dit zegt je koffievoorkeur over je

Of je nou voor een zwart bakkie zonder suiker en melk gaat of liever een pumpkin spice latte à la een ervaren Starbucks-barista drinkt: koffie is koffie. Maar je koffievoorkeur zegt wel degelijk iets over je, als je het Amerikaanse onderzoekers vraagt.

Over je metabolisme, om precies te zijn.

Dit zegt je koffievoorkeur over je volgens Amerikaanse onderzoekers

Volgens onderzoekers van Scientific Reports heeft de manier waarop je je koffie drinkt alles te maken met je DNA. Zij ontdekten namelijk dat sommige mensen een hoger metabolisme hebben als het op cafeïne aankomt. Niet geheel toevallig: dit zijn meestal ook de mensen die hun koffie het liefst zwart drinken.

Lees ook
Zóveel kopjes koffie zou je per dag maximaal moeten drinken

Dat deze groep cafeïne sneller in het lichaam opneemt, is genetisch bepaald, maar de koffievoorkeur wordt wel versterkt door dit effect. Zij associëren het drinken van zwarte koffie namelijk met het gevoel van energie dat ze ervan krijgen. De frontvrouw van het onderzoek, Dr. Marilyn Cornelis, legt het als volgt uit: ‘Individuen die genetisch bepaald een hoger cafeïne metabolisme hebben, leren om de smaak van pure koffie waarderen. Het presenteert ze met stimulerende effecten.’ Grote kans dus dat je niet per se de smaak van zwarte koffie, maar het effect ervan lekker vindt.

Lees ook
Kan koffie over de datum gaan? Dit wil je weten over de houdbaarheid

Cafeïne in andere producten

Dit effect is volgens Cornelis ook terug te zien in andere producten die cafeïne bevatten, zoals sommige soorten thee en chocolade. Hoe puurder je je blokje chocolade eet, hoe groter de kans dat jouw metabolisme sterker reageert op cafeïne dan dat van anderen. Hetzelfde geldt voor ongezoete thee versus gezoete thee. Het draait allemaal om je DNA: dat verklaart waarom de een gruwelt van zwarte koffie en de ander er niet genoeg van kan krijgen.

Bron | Mind Body Green

Leonie CollombonGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden