Wittechocoladecheesecake uit Margriet 06, een droom van een cheesecake. Beeld Maarten van der Wal
Beeld Maarten van der Wal

Een droom van een cheesecake: wittechocolade­cheesecake

Witte kazen – ze zijn er in alle soorten, maten en smaken – doen het ­fantastisch op een kaasplank, maar je kunt er nog veel meer mee. Wat dacht je van deze wittechocoladecheesecake?

Een droom van een ­cheese­cake van mon chou met witte chocolade, een bodem van gemberkoekjes en een garnering van gesuikerde ­stemgember, koekkruimels en chocoladekrullen.

  • 200 g roomboter-gemberkoekjes + 1-2 extra om te garneren
  • 80 g boter, gesmolten
  • 250 g witte chocolade, fijngehakt + krullen om te garneren
  • 300 g stevige roomkaas naturel bijv. mon chou, op kamertemperatuur
  • 150 g mascarpone
  • 150 ml slagroom
  • sap en rasp van ½ citroen
  • paar stukjes gesuikerde stemgember, kleiner gesneden
  • ook nodig: keukenmachine of hakmolentje, springvorm van 20 cm Ø, bekleed met plasticfolie, mixer

Maal de koekjes fijn en meng met de gesmolten boter. Verdeel het mengsel over de bodem van de vorm, druk goed aan en laat tot gebruik in de koelkast opstijven. Doe intussen de chocolade in een hittebestendige kom en zet op een pan met zachtjes kokend water. De bodem van de kom mag het water niet raken. Zet het vuur uit, dek de kom af en laat de chocolade smelten. Klop de roomkaas los met een mixer. Klop er de iets afgekoelde witte chocolade door. Klop in een andere kom de mascarpone met de slagroom net stijf. Schep het slagroommengsel met het citroensap en de -rasp door het chocolademengsel en schep in de vorm. Laat in ± 8 uur of 1 nacht in de koelkast opstijven. Verkruimel de extra koekjes. Garneer de taart vlak voor het serveren met de koekkruimels, chocoladekrullen en de gesuikerde gember.
Bereidingstijd: ± 30 min. + 8 uur opstijven

Kopjes (Dille & Kamille). Rest (privébezit).
Styling: Cindy Berg. Foodstyling: Gees van Asperen. Recepten: Dosia Brewer. Productie: Colette Beyne.

RedactieMaarten van der Wal
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden