Drie goede redenen om biologische wijn te drinken
Biologische wijn: het is allang geen trend meer. Steeds meer mensen drinken het. Waarom eigenlijk? Hieronder drie redenen waarom biologische wijn beter, lekkerder en duurzamer is. Zo heb je gelijk iets leuks te vertellen tijdens het kerstdiner als je een fles opentrekt!
Margriet samen met Neleman Wijnen
Verras je gasten met weetjes over biologische wijn.
Biologische wijn
Gecertificeerde biologische wijn is te herkennen aan het Europese logo met het groene blaadje. Een wijnboer die biologische wijn produceert, werkt met biologisch geteelde druiven en houdt zo veel mogelijk rekening met het milieu. Net als de biologische wijnen van Neleman. Zij maken bijvoorbeeld geen gebruik van synthetische bestrijdingsmiddelen, kunstmest en genetisch gemanipuleerde ingrediënten. Er wordt daarnaast zo min mogelijk sulfiet aan de wijn toegevoegd, zoveel als nodig is om de wijn goed te houden.
1. Betere kwaliteit van de druif
Het belangrijkste voordeel voor wijnliefhebbers is dat biologische wijnen vaak van hoge(re) kwaliteit zijn. Biologisch geteelde druiven moeten namelijk harder werken om gezond te blijven dan druiven waarop chemische beschermingsmiddelen worden gebruikt. Dit harde werken zorgt voor een betere kwaliteit druif. Ze hebben een goed evenwicht, meer finesse en mooiere zuren in zich.
2. Goed voor de dieren en planten
De natuur heeft een eigen systeem om overeind te blijven: dat noemen we ecosysteem. In de wijngaarden van Neleman wemelt het er van het leven, in en op de bodem. Er worden bloemen en kruiden geplant voor insecten die helpen de schadelijke insecten te bestrijden. Door te kiezen voor wijn die 100% biologisch is, draag je bij aan een gezonde bodem. Dat is beter voor de planeet, voor de bijen én voor jou en mij.
3. Plantaardig
Op veel etiketten zie je ook steeds vaker dat wijnen vegan zijn. Nu lijkt dat misschien overdreven, maar bij het maken van wijn komen vaak veel meer dierlijke producten kijken dan je zou denken. Om allerlei stoffen snel te laten bezinken, wordt er weleens kippeneiwit door wijn geroerd. Ook wordt er gelatine, gemaakt van dierenbotten, toegevoegd voor een soepele wijn. Al deze stoffen worden uit de wijn gefilterd voor hij wordt gebotteld, dus het is niet zo dat je ze binnenkrijgt als je een glaasje drinkt. Maar toch, er blijft wel iets van die stoffen achter in de wijn. Je herkent de gecontroleerd veganistische wijnen van Neleman aan het logo met zonnebloem.
Een biologische wijn beschikt dus niet alleen over een goede kwaliteit, ook de productie ervan gebeurt met de grootste zorg evenals de aandacht die de biologische wijnboeren voor de natuur hebben. Smaakt dat wijntje tóch even iets lekkerder.
Verschillende druivensoorten bij Neleman Wijnen
De wijn van Neleman wordt in de eigen wijngaard gemaakt. Het is dan ook een uitdaging om die lokale smaakvolle druiven meer bekendheid te geven, zodat mensen daar ook bewust voor kunnen kiezen. Immers, hoe meer druivensoorten, hoe beter de biodiversiteit. Door verschillende druivensoorten met elkaar te mensen (blenden) kun je nieuwe smaken creëren. Zo zie je in de wijnen van Neleman unieke blends van bijvoorbeeld viognier en verdil, of chardonnay en muscat, of riesling en viognier. Deze druivencombinaties zie je niet snel ergens anders en daarmee creëert Neleman unieke wijnen met unieke smaken.
Ontvang gratis persoonlijk wijnadvies voor jouw kerstmenu via neleman.org/margriet of bel 0575-757097.
Meer leren over (biologische) wijn? Kijk bij de Neleman Academy.
Geen 18. Geen alcohol.
Bron | Neleman Wijnen
Beeld | Getty Images