PREMIUM
Drie bijgerechten die het kerstdiner nét even bijzonderder maken
Wat asperges hier, wat pompoen daar. Heerlijke smaakmakers voor op de kersttafel.
Bijgerechten
Recept: saffraan-mousseline met pijnboompitten
(4 personen)
- 30 g pijnboompitten
- 600 g vastkokende aardappels, in stukken
- 175 ml slagroom
- 50 ml volle melk
- ± 20 saffraandraadjes
- 100 g (boeren)boter, in blokjes
- versgemalen peper, zout
Extra nodig: pureeknijper of grove zeef
Voorbereiden: rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan goudbruin en zet opzij. Kook de aardappels in ruim water met zout in 15-20 min. gaar. Giet ze af en laat op lage pit even uitdampen. Stamp de aardappels zo fijn mogelijk en druk ze door de pureeknijper of zeef. Doe de slagroom met de melk in een pan en verkruimel de saffraan erboven. Breng langzaam tegen het kookpunt aan. Klop met een garde beetje bij beetje de helft van het saffraanmengsel door de aardappelpuree. Voeg de boter blokje voor blokje toe. Klop nu ook beetje bij beetje nog net zo veel van het melkmengsel toe totdat het een mooie, satijnachtige puree is. Breng op smaak met peper en zout en laat afkoelen. Bewaar in de koelkast tot gebruik.
Bereiden: schenk een lepel room bij de puree en verwarm hem onder constant roeren op lage pit. Schep hem in een schaal of kleine schaaltjes en bestrooi met de pijnboompitten.
Bereidingstijd: ± 35 min.
Recept: pompoenmaantjes op venkel-boterbonenpuree
(4 personen)
- 1 kleine oranje pompoen (± 500 g)
- sap en rasp van 1 citroen
- 2 el extra vergine olijfolie
- 1 teen knoflook, geperst
- 1 rode peper, (evt.) in ringetjes
Voor de venkel-boterbonenpuree
- 2 venkelknollen, kleingesneden
- 1 blikje boterbonen (± 200 g), afgespoeld en uitgelekt
- 2 el extra vergine olijfolie
- 1 bosje basilicum, blaadjes geplukt
- 30 g Parmezaanse kaas, geschaafd
- versgemalen peper, zout
Voorbereiden: kook de venkelstukjes in een laagje water met zout ± 15 min. Voeg de uitgelekte bonen toe en kook nog ± 5 min. of tot de venkel zacht is en de bonen door en door warm zijn. Giet af en pureer samen met de olie, bijna alle basilicum en bijna alle Parmezaan. Verdun eventueel met wat water. Breng op smaak met peper en zout. Laat afkoelen en zet koel weg tot gebruik.
Bereiden: verwarm de oven voor op 220 °C. Snijd de pompoen doormidden en verwijder de pitten en draadjes met een lepel. Snijd de helften in halvemanen van ± 2 cm dik. Schep op een bakplaat bekleed met bakpapier de pompoen om met het citroensap en de -rasp, de olie, de rode peper en de knoflook. Breng op smaak met zout. Bak ze in ± 20 min. gaar. Keer halverwege om. Verwarm intussen de venkel-bonenpuree tot lauwwarm. Verdeel hem over vier verwarmde borden en leg de pompoenmaantjes erop. Maal er nog wat peper boven en garneer met de rest van de basilicum en de kaas.
Bereidingstijd: ± 40 min. + ± 20 min.oventijd
Recept: groene asperges uit de oven op ricotta-truffelcrème
(4 personen)
- 50 g truffeltapenade van goede kwaliteit + extra om te toppen
- 250 g ricotta
- rasp van ½ biologische citroen
- versgemalen peper, zout
- 400 g groene asperges, kontjes verwijderd
- 2 tl olijfolie
Voorbereiden: meng de truffeltapenade door de ricotta. Breng op smaak met citroenrasp, peper en zout. Zet afgedekt koel weg tot gebruik.
Bereiden: verwarm de oven voor op 180 °C. Schep de asperges in een ruime ovenschaal om met de olie en bestrooi met zout en versgemalen peper. Bak ze in het midden van de oven in ± 10 min. knapperig gaar. Laat intussen de ricotta-truffelcrème op temperatuur komen en strijk uit over een grote schaal of meerdere kleintjes en leg er de asperges op. Verdeel de extra truffeltapenade erover en bestrooi met de rest van de citroenrasp. Maal er nog wat peper en zout boven.
Bereidingstijd: ± 20 min. + ± 10 min. oventijd