Inductie koken Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Dit zijn de voor- en nadelen van koken op inductie

Rusland draait woensdag de gaskraan aan Nederland dicht. Op korte termijn merken we daar nog weinig van, maar toch kan het voor sommige mensen een reden zijn om over te stappen op elektrisch koken. We hebben de voor- en nadelen van koken op inductie voor je op een rij gezet.

Overstappen op inductie koken

Het Russische staatsbedrijf Gazprom zet vanaf woensdag de levering van gas aan Nederland stop. Dit doen ze omdat het Nederlandse bedrijf GasTerra weigert om in roebels te betalen, een eis die Poetin stelt. Volgens Minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) zullen Nederlandse huishoudens hier niets van merken. Hij benadrukt dat GasTerra voorbereid is op de situatie en er al ergens anders extra gas ingekocht is. Maar het is onduidelijk hoe lang die voorraden nog meegaan. Mocht je altijd al getwijfeld hebben om over te stappen op elektrisch koken dan is dit misschien het moment. We zetten de voor- en nadelen van koken op inductie voor je op een rij.

Wel zo veilig!

Koken op een inductieplaat is een stuk veiliger omdat de plaat zelf nauwelijks warm wordt en snel afkoelt na gebruik. Zo zijn er geen vlammen op de inductiekookplaat en loop je niet het risico dat je pannenlappen in de brand vliegen. Ook hoef je niet bang te zijn dat je per ongeluk het gas aan laat staan. Net als bij gas kun je de temperatuur precies en snel regelen. Extra handig, bij de betere inductiekookplaten kun je de tijdsduur heel secuur instellen, waardoor je met nog meer precisie kunt bakken en braden!

Schoner en zuiniger

Inductie koken is een stuk beter voor het milieu en ook gelijk de zuinigste vorm van koken: het energieverlies is maar tien tot twintig procent terwijl dit bij koken op aardgas veertig tot zelfs vijftig procent is. Doordat er geen vlammen zijn komen er bij het koken op inductie geen verbrandingsgassen vrij waardoor de lucht in huis schoner is. En over schoner gesproken: een inductieplaat is in vergelijking met een gasfornuis ook veel makkelijker schoon te houden.

Toch zijn er ook wat nadelen

Koken op elektriciteit is duurder dan koken op gas en ook de aanschaf van een inductie kookplaat is redelijk prijzig: de kosten variëren van 200 tot 2400 euro. Daarnaast heb je voor een inductie kookplaat een speciale groep in de meterkast nodig die bestaat uit twee gekoppelde groepen. Mocht je die niet hebben, dan kun je het door een elektricien in laten bouwen.

Nieuwe pannen

Heb je ook voor elk gerecht een favoriete pan? Dan hebben we helaas slecht nieuws. Als je overstapt op inductie moet je deze misschien inwisselen, want voor koken met inductie moet de bodem van de pan magnetisch zijn, zodat de pan contact kan maken met de kookplaat.

De magnetische straling van een inductieplaat kan een risico zijn voor mensen met een pacemaker. In de meeste gevallen zijn pacemakers bestand tegen de elektromagnetische straling die huishoudelijke apparaten opwekken, maar sommige pacemakers zijn gevoeliger voor verstoringen. Check dit van tevoren even bij je cardioloog of pacemakertechnicus.

Bron | Natuur en Milieu

Lisa VermeijGetty Images/iStockphoto
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden