slowcooker fouten Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

LifestyleEten

Dít zijn de meest gemaakte fouten met een slowcooker

Geen tijd om uren in de keuken te staan, maar wel zin in een lekkere stoofpot of soep? Dan is een slowcooker een fijn apparaat. Daarmee kan je gerecht urenlang sudderen terwijl jij iets anders doet. Staat de slowcooker aan? Dan wil je déze fouten voorkomen.

Het klinkt simpel: je doet alle ingrediënten in de slowcooker, laat het lekker stoven of sudderen en een paar uur later staat er een heerlijke maaltijd op tafel. Toch liggen een paar fouten op de loer wanneer je een slowcooker gebruikt. We delen ze met je.

1. Te veel vloeistof

Voor het bereiden van een stoofpot of soep heb je natuurlijk vocht nodig, bijvoorbeeld bouillon. Maar bij veel andere gerechten die je in de slowcooker maakt, zoals vlees of groente, is dat helemaal niet nodig. Daar komt vaak al genoeg vocht uit. Voeg je (te veel) vloeistof toe, dan verliest je gerecht smaak en blijft het waterig.

2. Deksel steeds optillen

Tussendoor even spieken om te zien hoe je gerecht eruitziet? We snappen de nieuwsgierigheid, maar het doet niet veel goeds voor je maaltijd. Door het optillen van de deksel verliest de slowcooker veel warmte. Het duurt wel 15 tot 30 minuten voordat hij weer op de juiste temperatuur is. Met gluren of het toevoegen van een ingrediënt kun je beter wachten tot het laatste uur.

3. Bevroren producten gebruiken

Producten die rechtstreeks uit de vriezer komen, kun je beter eerst ontdooien voordat je ze in een slowcooker stopt. Omdat gerechten op een lage temperatuur sudderen, kan een bevroren stuk vlees niet goed garen. En dat is behalve vervelend ook nog eens heel ongezond.

Lees ook:
Dit zijn de meest gemaakte fouten bij het inruimen van de vaatwasser

4. Te vol stoppen

Net als bij een airfryer geldt: vul de slowcooker niet tot de rand. Er moet genoeg ruimte zijn voor het vocht dat tijdens het koken uit groente of vlees komt. Tegelijkertijd is een te lege slowcooker ook niet verstandig, want dan verbranden de ingrediënten sneller. Vul de slowcooker minimaal voor twee derde en maximaal voor drie vierde.

5. Kruiden of zuivel te snel toevoegen

Het is natuurlijk een stuk makkelijker om alle ingrediënten in één keer toe te voegen, maar met sommige producten kun je beter even wachten. Heb je voor een gerecht zuivel nodig? Voeg het dan in de laatste 15 tot 30 minuten toe, anders gaat het schiften. Dat geldt ook voor sommige kruiden: voeg zachte kruiden, zoals peterselie en bieslook, op het laatste moment toe. Anders gaat een hoop smaak verloren.

6. Niet invetten

Het invetten van een slowcooker is niet voor elke bereiding even belangrijk. Maar voor gerechten waarbij je geen vocht toevoegt, zoals vlees of cake, is invetten een onmisbare stap. Scheelt een hoop schoonmaakgedoe.

Bron | Insider, AllRecipes

Maike AbmaGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden