Witte asperges  Beeld Getty Images/Westend61
Beeld Getty Images/Westend61

Dít zijn de meest gemaakte fouten bij het bereiden van asperges

Aspergesoep, een quiche met asperges of gegrilde asperges: het aspergeseizoen is weer begonnen en we genieten er volop van. Er bestaan talloze manieren om deze lekkere groente te bereiden, maar daardoor is een foutje ook snel gemaakt.

We zetten de meest voorkomende fouten voor je op een rij, waardoor je asperges de optimale smaak krijgen.

1. Je kiest asperges uit blik

Wanneer je door de supermarkt loopt, kom je vast wel eens langs het gangpad vol met blikgroenten. En hoewel met deze groente niks mis is, raden we je toch aan om asperges niet uit blik te kopen als je ze niet in een gerecht met veel andere ingrediënten wilt verwerken. Ze hebben namelijk een zachtere textuur dan de verse variant, en dat is nu precies níet de bedoeling bij asperges. En: het opwarmen van asperges uit blik duurt namelijk net zolang als wanneer je ze vers kookt, dus daavoor hoef je het ook niet te doen.

2. De asperges die je koopt zijn niet vers

Hoe weet je of de asperges die je gekocht hebt ook echt vers zijn? Hier is een handig trucje voor. Je beweegt de groente langs elkaar heen. Hoor je een piepend geluid? Dan heb je goede, verse asperges te pakken. Verder is het belangrijk om te letten op het snijvlak, zorg ervoor dat je asperges niet zijn ingedroogd op de plek waar ze zijn afgesneden. Is dit toch wel het geval of heb je in de supermarkt toch de verkeerde keuze gemaakt en heb je de wat minder verse exemplaren gepakt? Leg ze dan een half uurtje in koud water. Hierdoor frissen ze op en wordt de schil weer soepel.

3. Asperges te gaar koken

Een van de meest gemaakte fouten bij het bereiden van asperges is dat ze net wat te gaar worden gekookt. Het is belangrijk dat je eerst water met wat zout aan de kook brengt. Vervolgens voeg je daar asperges aan toe, waarbij de kopjes net boven water staan. Zet het vuur iets zachter en laat de asperges tussen de tien en vijftien minuten verder koken. Laat ze daarna uitlekken et voilà: perfect gegaarde asperges.

4. Asperges niet goed schillen

Asperges schillen is natuurlijk niet het leukste onderdeel van de bereiding, maar het is toch belangrijk dat dit goed gebeurt. Begin vijf centimeter onder het kopje en trek vervolgens helemaal door tot aan de onderkant. Als de kwaliteit goed is, kun je ze in een keer rond schillen. Als dat niet zo is, dan schil je nog even door. Handig: om te voorkomen dat je asperges breken tijdens het schillen, kun je ze ondersteunen door ze op een omgekeerde pan of kom te leggen.

5. Je bewaart de asperges in de koelkast

Wanneer je verse asperges koopt, is het natuurlijk het lekkerst als je ze ook meteen bereidt en op eet. Als je ze te lang in de koelkast bewaart kunnen ze namelijk gaan verzuren en verkleuren. Wil je ze toch langer bewaren of heb je heel veel asperges in huis gehaald? Dan kun je ze zo'n twee tot drie dagen bewaren in de koelkast. Hierbij is het belangrijk om de asperges in te wikkelen in een vochtige theedoek om de structuur en smaak goed te behouden.

Bron | Culinaireambiance, Tips voor jou

Sanne van De WeteringGetty Images/Westend61

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden