Margriet logo
null Beeld

Dit zijn de grootste misverstanden over het opwarmen van eten

Zeker wanneer je vaak alleen eet, is het lastig om precies genoeg te koken voor één maaltijd. En wanneer je de overgebleven kliekjes goed bewaart, kun je er de volgende dag meestal nog prima van eten. Alleen over het opwarmen van die maaltijd bestaan nogal wat misverstanden.

We zochten de belangrijkste voor je uit:

1. Gerechten met spinazie en andijvie

Veel mensen denken ten onrechte dat gerechten die spinazie, andijvie en andere groenten die nitraat bevatten, niet mogen worden opgewarmd. Er werd namelijk lang gedacht dat deze stof tijdens het opwarmen werd omgezet in het giftige nitriet. Toch kun je deze groentes volgens het Voedingscentrum met een gerust hart opwarmen. Uit een onderzoek van de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid bleek namelijk dat het eten van deze opgewarmde groente geen gezondheidsrisico’s met zich meebrengt.

2. Opwarmen van champignons

Een ander veelvoorkomend misverstand is dat je spijsverteringsklachten kunt krijgen van het eten van opgewarmde champignons. Volkomen onterecht, stelt het Voedingscentrum. Wat wel gevaarlijk is, is het eten van rauwe champignons. Deze bevatten namelijk een stof die kankerverwekkend kan zijn. Wil je geen risico nemen? Dan doe je er dus goed aan om ze eerst lekker te stoven of bakken. En een dag later kun je ze nog prima in de magnetron opwarmen.

3. Restjes van de afhaalchinees

Heb je gisteravond een Chinese rijsttafel laten bezorgen en staan er nog allemaal bakjes nasi, saté, bami en andere lekkernijen in de koelkast? Dan doe je er – hoe spijtig ook – verstandiger aan om deze in de afvalcontainer te gooien. Het Voedingscentrum adviseert om gerechten van Chinees-Indische restaurants nooit opnieuw op te warmen. De kans bestaat namelijk dat deze de bacterie Bacillus cereus bevat. De bacterie kan via veel soorten eten voor besmettingen zorgen, maar het gebeurt relatief vaak door gerechten uit Chinees-Indische restaurants.

4. Plastic bakjes

Bewaar jij je restjes meestal in plastic bakjes, maar giet je de kliekjes over in een stenen of glazen schaal wanneer je ze in de magnetron zet? Dat hoeft niet; je kunt jezelf een hoop afwas besparen. Uit een onderzoek van drie jaar geleden is gebleken dat plastic geen schadelijke stoffen afgeeft aan eten tijden het opwarmen.

Lees ook

Waarom je een magnetron beter niet met bleek kunt schoonmaken

Bron | Omroep MAX, het Voedingscentrum

Beeld | iStock

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden