null Beeld

Dit moet je weten over het wassen van groente en fruit

We weten natuurlijk allemaal dat we groente en fruit eerst moeten wassen voordat we deze gaan eten. Want hoeveel kan alleen onder de kraan spoelen nou echt doen? Toch is het belangrijker dan je denkt.

Déze zes dingen moet je weten over het wassen van fruit en groente.

1. Groente en fruit onder de kraan afspoelen is al voldoende

Sanja Ilic, assistent-professor voedselveiligheid aan de Ohio Stae University, vertelt tegen SELF dat door je groente en fruit te wassen, 99 procent van de ziekteverwekkers worden verwijderd. In feite kun je dit gewoon onder de kraan doen en door te wrijven. Dit geldt voornamelijk voor glad voedsel zoals appels, tomaten, komkommer en courgette. Nu hoef je natuurlijk niet elke druif een voor een af te spoelen. Door het voedsel onder de stromende kraan de houden verwijder je nog steeds bijna alle Salmonella, E. coli of norovirus die op het voedsel kunnen schuilen. Als je immuunsysteem gezond is, zul je waarschijnlijk geen voedselvergifitiging krijgen.

2. Ook een meloen moet je wassen

Soms moet je bepaalde soorten groente en fruit ook wassen als je niet van plan bent de schil op te eten. Het belangrijkste voorbeeld hiervan is meloen, die een zachte, poreuze textuur heeft die een schuilplaats biedt voor microben. Ilic zegt dat je meloenen altijd moet afspoelen voordat je erin snijdt. Als je dit niet doet, loop je het risico bacteriën van de schil van je mes te halen en deze tijdens het snijden door te geven aan het vlees.

Lees ook

Van déze 5 fruit- en groentesoorten kun je de schillen beter niet weggooien

3. Was niet met zeep

Het is niet nodig om groente en fruit te wassen met water en zeep. Goed wassen onder stromend water is voldoende. Door zeep te gebruiken wordt het niet extra schoon.

4. Voorgewassen sla hoef je niet nog eens te wassen

Sla, maar ook geraspte wortels hoef je niet opnieuw te wassen. Het kan volgens Ilic zelfs de kans op kruisbesmetting vergroten. Zeker wanneer je ook rauwe kip bereidt kan dit mogelijk op schone groente terecht komen.

5. Dompel de producten niet onder in water

Je moet groente en fruit niet onderdompelen in water, omdat bacteriën zich dan kunnen verspreiden. Stel je hebt een tros druiven, en er zit één druif bij die rot is en bacteriën bevat. Dan springen deze in het water over naar andere druiven. Stromend water is daarom veiliger. Je plukt de verrotte druif van de tros en de rest kun je nog prima eten.

6. Koken doodt de meeste bacteriën

Bij temperaturen hoger dan 75 °C, bijvoorbeeld tijdens het koken, gaan bacteriën dood. Na het wassen van je groente, verwijder je dus nog het restje ziekteverwekkers.

De conclusie is dat als je rauw fruit of rauwe groente gaat eten, het echt een must is om deze producten eerst goed te spoelen. Het blijkt niet gelijk schadelijk als je het niet doet, maar je vergroot wel de kans op een voedselvergiftiging als je het niet wast.

Yeah, Margriet is genomineerd voor Website van het Jaar 2020!

Help jij ons winnen? Stem dan snel hier.

Bron | SELF, Voedingscentrum

Beeld | iStock

null Beeld

De dubbeldikke Margriet 43/44 ligt nu in de winkel!Met deze week: ontroerende interviews over leven met borstkanker, gratis breipatronen, 10 pagina’s puzzelen, een complete mini-thriller en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Tanja van Kempen

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden