null Beeld

Dit melkproduct is terug van weggeweest

Misschien ken je het nog: kefir, het populaire melkproduct uit de jaren tachtig. In het koelschap van nu vind je het in diverse fruitsmaken. Kefir is afgeleid van het Turkse woord keyfir, wat 'je goed voelen' betekent. Hoe gezond is dit drankje en hoe wordt het gemaakt?

Kefir werd oorspronkelijk gemaakt van (rauwe) koeienmelk en melkkefirkorrels, maar tegenwoordig ook van andere soorten melk. Kefirkorrels bestaan uit bacteriën en gisten die zijn samengegroeid en een plantje vormen, het zogenaamde 'yoghurtplantje'. Dit plantje fermenteert de melk en door dit proces wordt het een licht alcoholisch drankje, zo meldt ad.nl

Hoe gezond is het?

Al is kefir een melkproduct, toch kunnen mensen met een lactose-intolerantie het drinken. In 2003 werd in een internationale studie, gepubliceerd in Songklanakarin Journal of Science and Technology, geconcludeerd dat kefir de vertering van en tolerantie voor lactose kan verbeteren. Het Voedingscentrum meldt dat melkproducten zoals kefir, kwark, yoghurt en karnemelk minder lactose bevatten en dus beter te verdragen zijn voor mensen met een lactose-intolerantie. Dit komt doordat de fermentatie de lactose gedeeltelijk afbreekt.

Kefir wordt van oudsher verspreid over de wereld gedronken in de zogeheten blauwe zones, dit zijn plaatsen in de wereld waar mensen langer en gezonder leven dan elders op de wereld. Tot dusver zijn de gezondheidsvoordelen van het drinken van kefir wetenschappelijk onvoldoende onderzocht. De onderzoeken die zijn gedaan, laten wel zien dat kefir net als andere gefermenteerde zuivel (zoals yoghurt) probiotica bevat. Kefir heeft volgens het Voedingscentrum geen groter positief effect dan yoghurt.

Verband tussen zuivel en darmkanker

Kefir zou darmklachten verlichten en de weerstand verbeteren, maar ook hier bestaat te weinig wetenschappelijke onderbouwing voor. Wel is zeker dat kefir qua samenstelling veel op halfvolle yoghurt lijkt en daarom past in de Schijf van Vijf. Het Voedingscentrum stelt dat er een verband is tussen zuivel eten en een lager risico op darmkanker en tussen het eten van yoghurt en een lager risico op diabetes type 2.

null Beeld

Kefir.

Vraag naar kefir toegenomen

Bij supermarktketen Albert Heijn merken ze dat de vraag naar kefir is toegenomen. Maar de groei in de verkoop is nog niet zo groot als bijvoorbeeld bij karnemelk, laat Felicity Bijnaar, woordvoerder van Albert Heijn, weten aan ad.nl. "Wel verwachten we een verdere groei van de gefermenteerde zuivelproducten."

Bronnen | ad.nl, ncbi.nlm.nih.gov, deblauwezone.nl, voedingscentrum.nl

Foto's | iStock

Ook interessant om te lezen

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden