null Beeld

Dit laxerende tussendoortje blijkt óók goed te zijn voor je botten

Goed nieuws voor ons gestel in en na de overgang. Gedroogde pruimen helpen namelijk niet alleen bij obstipatie, volgens Amerikaanse onderzoekers zijn ze nog goed voor je botten ook.

Vijgen, dadels, aardbeien, rozijnen. Bahram Arjmandi, hoofdonderzoeker en professor aan de Amerikaanse Florida State University, heeft al heel wat fruitsoorten onderzocht. Maar tot nu toe heeft hij niet één vrucht gevonden die zo’n effect op de botdichtheid heeft als gedroogde pruimen, vertelt hij in een nieuwsbericht van de universiteit. Door er dagelijks een portie van te eten, zo claimt hij, zou je beter beschermd zijn tegen botontkalking en botbreuken. Vooral vrouwen in en na de overgang lopen hier een relatief groot risico op.

Pruimentest

Voor zijn studie volgden Arjmandi en zijn team twee groepen vrouwen die de overgang (net) achter de rug hebben. 55 van hen kregen een jaar lang 100 gram gedroogde pruimen (zo'n tien stuks) per dag. De andere groep van 45 vrouwen at elke dag 100 g gedroogde appels. Daarnaast kregen alle vrouwen extra calcium en vitamine D. Na een jaar hadden de pruimeneetsters een significant hogere botdichtheid in de ellepijp en de wervelkolom dan de vrouwen die gedroogde appels hadden gegeten.

Zes à tien gedroogde pruimen per dag

Volgens de professor komt dit doordat gedroogde pruimen de botafbraak onderdrukken. Voor het behoud van je botten kun je zijns inziens dan ook niet vroeg genoeg beginnen met het eten van deze vruchten. “Wacht niet tot je te maken krijgt met een botbreuk of je de diagnose osteoporose krijgt en medicijnen moet gaan slikken,” stelt hij. Hij adviseert te starten met het eten van twee of drie gedroogde pruimen per dag en dat op te bouwen tot ‘misschien zes à tien stuks’.

Ruim tweehonderd calorieën

Wat de pruimprofessor er niet bij vermeldt, is dat je met tien gedroogde pruimpjes dagelijks ruim tweehonderd calorieën naar binnen werkt. Zijn studie blijkt bovendien deels gefinancierd door een Californische producent van gedroogde pruimen. Gelukkig kun je je botten ook sterk houden door geregeld de benen te strekken. Zo stimuleert regelmatige lichaamsbeweging de aanmaak van botweefsel. Elke vorm van lichaamsbeweging waarbij je lichaam met z’n eigen gewicht wordt belast, is zinvol. Denk aan wandelen, tuinieren, joggen, tennissen, traplopen en touwtjespringen. Dat blijkt uit onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek.

Bron | Nieuws voor diëtisten

Lees ook

Bekijk ook

Dokter Rutger over het belang van vitamine D.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Abonneer je op margriet.nl/nieuwsbrief.

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden