Margriet logo
null Beeld

Dit is waarom we vaker pastinaak zouden moeten eten

Eigenlijk is pastinaak door de komst van aardappelen in Europa tot de vergetelheid geraakt. Zonde! Want deze geelwitte wortel is namelijk ontzettend gezond.

Tijd dus om deze vergeten groente weer terug op de kaart te zetten. Want naast alle gezondheidsvoordelen, is ‘ie ook nog eens heerlijk en heel gevarieerd te eten.

Goed voor je hart

Pastinaak is supergezond. De wortel bevat namelijk foliumzuur, dat onder andere beschermt tegen dementie en hart- en vaatziekten. Daarnaast zit ‘ie boordevol vezels, wat weer goed is voor een stabiel bloedsuikerniveau. En ook de bloeddruk blijft lager, doordat er kalium in deze wonderwortel zit. Daarnaast stimuleert pastinaak de nieren waardoor afvalstoffen sneller kunnen worden afgevoerd, en het schijnt zelfs tegen reuma te helpen. Pastinaak bevat verder ook veel antioxidanten, mineralen en zit vol met vitaminen.

Zoete smaak van pastinaak

Ook voor mensen met obesitas of met een hoge behoefte aan zoetigheid, is pastinaak een fijne groente. Want ondanks de zoete smaak, bevat de wortel maar weinig calorieën en verzadigde vetten.

Lustopwekkend

In een flauwe bui doet de vorm van deze oer-wortel je misschien ook ergens anders aan denken. Volgens de signatuurleer uit de Middeleeuwen, zou de vorm van een plant iets zeggen over waar deze goed voor is. Dat zou dus betekenen dat ‘ie net als andere fallusvormige groenten goed is voor je seksleven. Maar of dat echt waar is, dat is nog nooit echt bewezen.

Hoe eet je pastinaak?

Dat deze witte wortel goed voor je is, dat is nu wel duidelijk. Maar hoe ga je er dan in de keuken mee aan de haal? Nou, ook daar scoort ‘ie weer punten, want de variaties lijken wel eindeloos. Je kunt pastinaak net als normale oranje wortels rauw eten of even kort gratineren, bijvoorbeeld lekker in een salade. Maar je kunt ‘m ook af en toe gebruiken als vervanger voor aardappelen of zoete aardappelen. In dat geval kun je ze koken of bakken. En je kunt er zelfs heuse pastinaakfrietjes en chips van maken. Heb je dan nog steeds pastinaak over? Dan kun je er ook een lekker soepje van maken.

Heb jij het Margriet-kookboek al? Met ruim duizend recepten uit onder meer de Hollandse, Italiaanse en Thaise keuken.

null Beeld

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Bron | Women's Health, Mens en gezondheid

Beeld | iStock

Maryse de Bruijne

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden