null Beeld

Dit is waarom suikerrijk eten hetzelfde effect kan hebben als drugs

Heb je het idee dat je na het eten van een stuk taart een serieuze high voelt? Dat zou zomaar eens kunnen kloppen. Suikerrijk eten geeft je namelijk een kick die vergelijkbaar is met het gebruik van harddrugs, blijkt uit een nieuwe Deense studie.

En dat kan mogelijk ernstige gevolgen hebben voor je gezondheid.

Onderzoek bij varkens

Wetenschappers van de Universiteit van Aarhus in Denemarken onderzochten de invloed van suiker op de hersenen door middel van een proef bij varkens. Voor het experiment werd een scan gemaakt van de hersenen van de dieren. Vervolgens kregen de varkens twaalf dagen lang dagelijks 2 liter suikerwater bij hun voeding. Na de eerste dag en na de laatste dag werden opnieuw hersenscans gemaakt zodat de wetenschappers konden zien of er verschillen waren in de hersenen.

Invloed op het beloningssysteem

Uit de resultaten bleek dat slechts één dosis suiker het opioïdensysteem van de hersenen (een systeem dat belangrijk is voor het gevoel van welzijn en plezier) activeert. De activatie in de hersenen was volgens de onderzoekers vergelijkbaar met een dosis harddrugs. Daarnaast bleek uit de resultaten dat een langdurige consumptie van suiker zorgde voor grote veranderingen in de afgifte van het hormoon dopamine. Dit hormoon wordt aangemaakt wanneer je dingen doet die volgens de hersenen moeten worden beloond, zoals sporten of eten.

Suiker vs. drugs

De afgifte van dopamine brengt een golf van geluk met zich mee. Ook bij drugsgebruik wordt dopamine aangemaakt. Hierdoor voelen veel drugsgebruikers zich goed. Doordat dit gevoel fijn is willen drugsgebruikers dit vaker ervaren en gaan mensen dus ook vaker gebruiken. "De conclusie is duidelijk", stelt dr. Michael Winterdahl die aan het onderzoek meewerkte. "Suiker beïnvloedt het beloningscircuit van de hersenen op een manier die vergelijkbaar is bij het gebruik van drugs."

Mogelijk meer risico op hersenziektes

De impact van suikerrijk eten op het dopamine- en opioïdensysteem is volgens de onderzoekers zorgwekkend. Schommelingen in de aanmaak van dopamine zijn namelijk in eerdere onderzoeken in verband gebracht met hersenziekten zoals Parkinson en depressie.

Lees ook

Zo check je of je al aan je suikermax zit voor dit jaar

Bron | Metro UK

Beeld| iStock

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden