eten zomer Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

LifestyleEten

Dít is waarom mannen in de zomer meer eten (en vrouwen juist niet)

Veel mensen hebben er last van: zodra het kwik stijgt, neemt hun eetlust af. Bij mannen niet: zij eten volgens onderzoek juist méér in de zomer. Dít is de reden dat zij meer honger hebben (en vrouwen niet).

Uit Israëlisch onderzoek, dat werd gepubliceerd in het tijdschrift Nature Metabolism, blijkt dat mannen in de zomermaanden meer calorieën binnenkrijgen dan normaal. Driehonderd, om precies te zijn. Bij vrouwen is dat niet het geval.

Meer calorieën in de zomer

Aan de studie deden ongeveer drieduizend mensen mee. Onderzoekers hielden over een periode van drie jaar bij hoeveel eten de deelnemers binnenkregen. Wat blijkt? Van maart tot en met september kregen mannen gemiddeld 2.188 calorieën per dag binnen, ruim driehonderd meer dan in andere maanden. Bij vrouwen was dat verschil een stuk kleiner. Zij aten zelfs iets minder: 1.507 calorieën normaal en 1.475 calorieën in de ‘zomermaanden’. Dat mannen in de zomer meer eten dan vrouwen heeft volgens het onderzoek te maken met de invloed van zonlicht op onderhuidse vetcellen.

Hongerhormoon aanmaken

Het werkt als volgt. Bij mannen maken onderhuidse vetcellen onder invloed van uv-licht meer van het hormoon ghreline aan, ook wel het hongerhormoon genoemd. “Dit wordt in de bloedbaan uitgescheiden en komt dan in de hersenen terecht. Daar zet het aan tot een hongergevoel, zodat de mannen meer gaan eten”, legt spijsverteringsexpert Saskia van Mil uit aan RTL Nieuws. Bij vrouwen werkt dat net anders: hun vetcellen maken geen ghreline aan, omdat oestrogenen – de vrouwelijke geslachtshormonen – dat blokkeren. Ook bij muizen werkt dat zo, blijkt uit het onderzoek. Mannelijke muizen hadden na blootstelling aan uv-licht overduidelijk meer ghreline aangemaakt en dus meer honger.

Eetlust door zonlicht

Het hongerhormoon - dat effect heeft op de hypothalamus, een gebied in de hersenen – zorgt niet alleen voor honger, maar heeft ook invloed op je stofwisseling. Het vermindert de afgifte van insuline en stimuleert de vetopslag in cellen. Tijdens een experiment werden deelnemers met blote armen en benen 25 minuten lang blootgesteld aan zonlicht. Naderhand was de ghrelineconcentratie in het bloed van de mannen gestegen, maar bij de vrouwen niet. Bovendien hadden de mannen na het experiment meer honger. Hoewel de conclusie van het onderzoek duidelijk lijkt, zal het ook in andere klimaten, verschillende diëten, leeftijden en huidskleuren onderzocht moeten worden.

Bron | NRC, RTL Nieuws

Maike AbmaGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden