Spruitjes Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Eten

Dit is waarom je vroeger niets van spruitjes moest hebben en je ze nu wel met smaak eet

Misschien liep je vroeger met een grote boog om het groenteschap met spruitjes. Veel kinderen moeten namelijk helemaal niets van de kleine groene kooltjes weten. Maar het zou best wel eens kunnen dat je tegenwoordig maar al te graag een heerlijke spruitjes stamppot op tafel zet.

Hoe kan het dat je spruitjes vroeger als kind niet lustte en je ze nu met smaak eet?

Spruitjes vroeger en nu

Iedereen heeft zijn of haar voorkeuren als het gaat om eten. Toch vallen over het algemeen zoete en zoute etenswaren erg in de smaak en trekken we de meest rare gezichten als iets zuur of bitter is. Deze zogenaamde ‘smaakvoorkeuren’ waren vroeger erg van belang. Je wilde namelijk echt geen bittere giftige plant nuttigen. Onze afkeer tegen bitter is dus praktisch en eigenlijk volkomen logisch.

Gevoelige smaakpapillen

Dat vooral kinderen een afkeer voor bitter hebben, komt ook door de gevoeligheid van hun tong en mond. Bij kinderen zitten de smaakpapillen namelijk verspreid door hun hele mond, terwijl wij als volwassenen alleen nog maar smaakpapillen hebben op onze tong. Die bittere smaak van spruiten (of witlof) kwam bij jou als kind dus veel heftiger binnen dan nu.

Blijven eten

Nu we niet meer bang hoeven te zijn voor giftige planten en je de bittere smaak ook beter kunt verdragen kun je nu waarschijnlijk wel je bord met spruiten opeten. Maar naast de verandering in smaak speelt ook de gewenning mee. Werd er vroeger wel eens aan tafel gezegd dat als je je bord niet zou opeten het de volgende dag weer voor je neus werd gezet? Dit zeiden je ouders echt niet om je te pesten. Ze probeerde je het gerecht juist lekker te laten vinden. Aangetoond is namelijk dat als je een bepaald voedingsmiddel, in dit geval spruitjes, zo’n 10 tot 15 keer eet, je vanzelf aan de smaak gaat wennen en er een kans is dat je het lekker gaat vinden.

Nieuw spruitje op de markt

Toch kan je liefde voor spruitjes ook zijn veranderd door de soort spruit in de winkel. In 2016 kwam er een nieuwtje naar buiten dat er aan de spruit was geknutseld. “De spruitjes in de supermarkten zijn zoeter van smaak dan vroeger, omdat we nieuwe zaden hebben ontwikkeld”, zei Marc Smetryns van zaadproducent Syngenta destijds. “Onderzoek wees uit dat twee glucosinolaten, stoffen waarvan spruiten er in totaal 120 tellen, verantwoordelijk zijn voor de bittere smaak. We hebben ze eruit gehaald, met mildere spruiten als resultaat.”

Bron | Libelle.nl, Nieuwsblad.be

Paulien BergwerffGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden