null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Dít is waarom je lunch de grootste maaltijd van de dag zou moeten zijn

Ontbijt als een koning, lunch als een edelman en dineer als een bedelaar. Misschien ken je de uitdrukking wel, maar doe je het echt? We eindigen vaak met het avondeten als zwaarste maaltijd. Toch kun je je lunch beter nuttigen als grootste maaltijd van de dag.

We leggen je uit waarom.

Warm eten op het terras tussen 12.00 uur en 18.00 uur

Vanaf 28 april gaan de terrassen weer open, maar alleen tussen 12.00 uur en 18.00 uur. Echt dineren op het terras zit er dus nog niet in. Maar wie weet is dit het perfecte moment om eens een diner als lunch te proberen. Een grote, warme maaltijd 's middags eten zou namelijk een aantal gezondheidsvoordelen hebben.

Dag- en nachtritme

Gastro-enteroloog Patrick Okolo III vertelt aan Huffington Post dat ons dag- en nachtritme niet gemaakt is om 's avonds nog zware maaltijden te eten. 's Avonds een zware maaltijd nuttigen kan leiden tot langdurige spijsverteringsproblemen en daarnaast kan een volle maag veel zuur veroorzaken. Dit kan zelfs tot slaapstoornissen leiden. Mocht je hier last van hebben, is het wisselen van de lunch en het diner zeker het proberen waard.

Pre-industriële revolutie

Vroeger was de samenleving meer agrarisch en aten mensen hun zwaarste maaltijd 's middags thuis. Dit deden ze omdat dit de nodige brandstof opleverde voor hun arbeid. Het avondeten bestond meestal uit koude restjes. Volgens Sarah Lohman, culinair historicus en auteur van Eight Flavours, veranderde dit pas later in de twintigste eeuw.

Mensen gingen verder van huis werken en daardoor was het onmogelijk om 's middags naar huis te gaan om een warme maaltijd te eten. Vanaf dat moment begon men 's middags broodjes te eten en werd er 's avonds een grote familiemaaltijd gegeten zodra iedereen thuis was.

Lees ook:

Hoe ongezond is het om te lunchen achter je bureau?

Werkcultuur

Het probleem is dat de werkcultuur door de jaren heen is veranderd. We werken vaak lange uren zonder gestructureerde pauzes en zitten veel. Dus, wat kunnen we nu eigenlijk doen?

Zorg ervoor dat je grote maaltijd is afgestemd op het meest actieve moment van de dag. Onderbreek je dag om te koken en neem een korte pauze om je op een maaltijd te concentreren. Dit is natuurlijk ideaal als je thuiswerkt en als je wel naar je werk moet, kun je gemakkelijk mealpreppen. Beschouw daarom de lunch als moment om naar uit te kijkenen om een maaltijd te bereiden vol voedingsstoffen om de rest van de dag energie te leveren.

Lunch als grootste maaltijd

Het is belangrijk dat je balans vindt die goed voelt voor jou en je dag. Dat je lunch een grote maaltijd moet zijn, betekent niet dat je je daarna traag of lusteloos voelt. Focus op gezonde vetten, eiwitten en koolhydraten zoals deze lunchfrittata met aardappel, groenten en feta.

Je lichaam heeft namelijk op dat moment langer de tijd om je bloedglucosespiegel te reguleren en deze suikers als brandstof te gebruiken. Denk voor het avondeten meer na over het ritueel, of het nu gaat om bijpraten met kinderen of ontspannen met wat muziek. Geniet daarbij van lichtere, gemakkelijkere opties zoals restjes, salades of soep.

Bron | Huffington Post

Beeld | Getty Images

null Beeld

Margriet Extra: Groen & Duurzaam ligt in de winkel! In deze special lees je alles over de laatste tuintrends (speciaal voor mensen zonder groene vingers), kun je buitenkijken bij een B&B met brocante tuin, vind je een uitneembaar boekje over groen, en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Tanja van KempenGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden