Margriet logo
Vind je het moeilijk om te stoppen met kruidnoten eten? Dit is waarom Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Dit is waarom het nooit bij ‘een handje kruidnoten’ blijft

Hoewel ze al een paar maanden in de winkel liggen, is het nu Sinterklaas voet aan wal gezet heeft zeker tijd om pepernoten in te slaan. Met een zak kruidnoten op de bank merk je misschien wel dat stoppen met eten lastig kan zijn. Waarom blijven we door eten, als we eigenlijk genoeg gehad hebben?

Een zak kruidnoten kopen, een klein beetje in een schaaltje doen en de rest weer opbergen in de kast. Sommigen kunnen het, maar voor velen klinkt het onbegrijpelijk. Het liefst eet je meteen de hele zak leeg om vervolgens misselijk op de bank te zitten. Maar hoe komt het toch dat we het zo moeilijk vinden om het bij een paar pepernoten te houden?

Oerinstinct

Volgens voedingswetenschapper Guido Camps (Wageningen University) komt het doordat ons lichaam is afgesteld op voedsel waar we moeite voor moeten doen. We zijn niet gemaakt voor eten dat snel bevredigt en waarvan één hap evenveel calorieën bevat als een complete maaltijd. We zijn gemaakt voor eten waarvoor we moeite moeten doen. Van zoeken tot flink kauwen op zaden, knollen en fruit. “Met de kruiderij erdoorheen krijg je ook nog afwisseling én je eet het in hapklare brokjes,” zegt Camps tegen Nu.nl. “Een ultiem product om je aan te overeten. Het plezier komt vanuit je mond en de buikpijn komt pas later.”

Smaakexplosie maakt stoppen met kruidnoten eten moeilijk

Die oerinstincten zijn niet de enige reden dat we onze hand niet uit de zak pepernoten kunnen houden. De smaak speelt namelijk ook een grote rol volgens diëtist Berdien van Wezel. Tegenover Nu.nl spreekt ze zelfs van een smaakexplosie: “Heb je er eentje geproefd, dan blijft die smaak in je mond hangen. Het is veel tegelijkertijd en dat is lekker.” Daarbij zorgt de lekkere snack voor een verhoogde speekselproductie en worden er geluksstofjes in de hersenen aangemaakt waardoor je je minder moe voelt. Dat gevoel wil je behouden en dus eet je door. Guido Camps voegt hieraan toe dat je door de grote afwisseling van smaken misschien nog wel meer eet, dan bij bijvoorbeeld chips of snoep. Bij die twee krijg je op een gegeven moment genoeg van de smaak, maar van pepernoten wil je door de afwisseling steeds maar meer.

Seizoensgebonden

Als dingen maar korte tijd verkrijgbaar zijn of schaarste aangekaart wordt, zijn we veel sneller geneigd om zo snel mogelijk een grote hoeveelheid in te slaan. Je wilt immers niet zonder komen te zitten. Dat geldt ook voor kruidnoten. Er is sprake van een nu of nooit gevoel, waardoor je blijft eten. “Het is moeilijk om je dan te beheersen. Ik hoor wel dat mensen eten tot ze misselijk zijn. Dan neem je je voor om het nooit meer te doen, net als wanneer je wakker wordt met een kater.”

Moet je de pepernoot dan gaan mijden? Volgens de diëtist is dat niet nodig: “Als het sinterklaastijd is, is er borstplaat en gevulde speculaas. Koop het lekker en geniet ervan. Er zijn honderden andere dagen om gezond te eten.”

Bron | Nu.nl

Nynke KooyGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden