Dit is waarom granola soms wel 20 keer zo duur is als muesli
Ontbijt wordt vaak de belangrijkste maaltijd van de dag genoemd. Daarom is het ook niet zo verrassend dat er heel wat verschillende soorten ontbijtgranen bestaan. Muesli en granola zijn de bekendste varianten, maar waarom is de ene soort zo goedkoop, en de ander zo duur?
De makers van het programma Keuringsdienst van waarde zochten uit hoe dat precies zit.
Cruesli, granola en muesli
Diëtist Karine Hoenderdos zegt tegen het programma dat ze veel vragen krijgt over ontbijtgranen. Cruesli, granola en muesli zijn de bekendste ontbijtgranen in Nederland. Volgens de diëtist zijn ze eigenlijk allemaal bijna hetzelfde. Ouderwetse muesli wordt gemaakt van havervlokken, met wat rozijnen en granen en dan is het klaar. Bij cruesli, de krokante variant van muesli, worden de havervlokken gedoopt in suiker of olie, en dan afgebakken. Op die manier ontstaat er dus een crunchy effect, vergelijkbaar met het bakken van een koekje.
Lees ook: Gezonde muesli: zó kies je de juiste soort (of maak je ‘m zelf)
Imago
Granola is vergelijkbaar, maar daar worden vaak nog noten en andere extra’s aan toegevoegd. Het grootste verschil tussen granola en de andere soorten, is dus het imago. Granola kwam op de markt als een gezonder alternatief op muesli en cruesli, maar blijkt dat zeker niet in alle gevallen te zijn. Soms zit het boordevol suikers en andere toevoegingen, ondanks het gezonde imago.
Prijsverschillen
Voor een normale zak muesli betaal je zo’n twee euro per kilo, maar bij granola kan die prijs soms een heel stuk hoger liggen. Volgens het programma kun je voor een kilo van die soort ontbijtgranen soms wel veertig euro neertellen. Maar waarom is granola zo duur, en muesli zo goedkoop?
In het programma zeggen makers van de granola dat dat komt door de bijzondere ingrediënten die gebruikt worden, maar daar komt diëtiste Hoenderbos later op terug. Volgens haar is het echt alleen marketing, en komt het dus niet door de verschillende ingrediënten. En voor de gezondheidsvoordelen hoef je het volgens haar dus ook niet te kopen.
Wat is nou het gezondst?
Als je een gezond ontbijtje wilt, kan je beter gaan voor een simpele zak havermout. Die zit boordevol vezels en langzame koolhydraten, en bevat geen toegevoegde suikers.
Inspiratie nodig voor heerlijke ontbijtjes?
Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.
Bron | Keuringsdienst van waarde
Beeld | iStock