Margriet logo
bloemkool Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Dit is waarom bloemkool nu zo duur en soms niet verkrijgbaar is

Misschien is het je wel opgevallen in de supermarkt: bloemkool is ontzettend duur. Soms zijn de schappen zelfs leeg. Waar komt deze bloemkoolschaarste vandaan, en nog belangrijker: wanneer liggen ze weer in de supermarkt?

Dat boodschappen flink duurder zijn geworden, merken we allemaal. Zo stegen producten als koffie, spaghetti, vlees en olijfolie enorm in prijs. Ook de bloemkool is de afgelopen tijd veel duurder geworden. In sommige supermarkten is de populaire groente niet eens meer te koop.

Bloemkoolschaarste

De schaarste heeft alles te maken met temperatuurschommelingen in Spanje, waar veel bloemkolen in de winter vandaan komen. “Het is een absurde winter,” vertelt groentehandelaar Robert Vogel tegen NU.nl. “In december was het in Spanje te warm, daardoor kwamen bloemkolen sneller dan voorzien beschikbaar, maar nu zitten we met minder aanbod.” In januari was het in Noord-Spanje juist te koud, waardoor de bloemkool, een groente die erg gevoelig is voor het weer, niet meer groeide. De lage temperaturen zorgen nu voor een bloemkooltekort in Nederland. Bij supermarkten als Jumbo en Plus ligt de bloemkool niet altijd in de schappen, en online bieden ze de groente helemaal niet meer aan. Bij Albert Heijn en ALDI kun je nog wel terecht voor een bloemkool, al merken ze ook daar schaarste.

Dure bloemkool

Vanwege het tekort is de prijs van bloemkolen flink gestegen. “Prijzen zijn in de winter vaak iets hoger, maar dit jaar gaat het wel erg hard,” zegt Vogel. Begin december kocht je een bloemkool voor ongeveer € 1,89. Nu is dat soms wel € 3,39. Bij groenteboeren loopt de prijs nog verder op, daar betaal je soms meer dan € 6. Vanwege de schaarste kunnen supermarkten niet altijd verse bloemkolen inkopen. Gelukkig zijn er alternatieven, zoals bloemkoolroosjes uit het koelschap of uit de diepvries. Voordeel: diepvriesgroente is vaak nog verser dan de ‘verse’ variant, omdat ze bijna direct na de oogst worden ingevroren. Wie toch liever een verse bloemkool koopt, moet nog even geduld hebben. Over een aantal weken, als het in Spanje iets warmer is, worden er meer bloemkolen in de schappen verwacht. Vanaf eind april liggen de eerste bloemkolen uit Nederland weer in de supermarkt.

Maike AbmaGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden